Forensisch onderzoek: nieuwe ontwikkelingen en toekomstscenario

4e Maastricht Forensisch Symposium op 12 april 2012

Het uitvoeren van forensisch drugsonderzoek in haren vereist serieuze aandacht en een gestandaardiseerde, wetenschappelijke manier van analyseren, aangezien de uitkomst grote gevolgen kan hebben binnen rechtszaken. Dit betoogt internationale autoriteit dr. Pascal Kintz op 12 april tijdens het vierde Maastricht Forensisch Symposium, georganiseerd door The Maastricht Forensic Institute (TMFI).

Het symposium staat dit jaar in het teken van de laatste ontwikkelingen binnen de forensische toxicologie, radiologie en de toekomst van marktwerking binnen forensisch onderzoek.

Om een goede interpretatie van gegevens te kunnen maken, moet haaronderzoek op de juiste manier worden uitgevoerd. Kintz, expert op het gebied van toxicologisch haaronderzoek, was vorig jaar als deskundige betrokken in de strafzaak tegen Marco Kroon. Hij uitte stevige kritiek op het borsthaaronderzoek dat destijds is uitgevoerd, vanwege het feit dat veel te weinig haar was onderzocht. Op het symposium gaat hij dieper in op de methoden voor toxicologisch haaronderzoek.

Virtuele autopsie, oftewel het toepassen van radiologische beeldvorming (CT en MRI) als alternatief voor of aanvulling op conventionele autopsie, komt aan bod tijdens de tweede plenaire sessie. De onderzoeksgroep ?Virtopsy? van de Universiteit Zurich is in staat om in 60 tot 80 procent van de gevallen aandoeningen en doodsoorzaak vast te stellen zonder feitelijk het lichaam aan te raken. Dr. Thomas Ruder van het Virtopsy-team geeft in een lezing de laatste ontwikkelingen weer op het gebied van forensische radiologie en de toepasbaarheid van radiologische technieken bij virtuele autopsies en zelfs 3D-reconstructies. Na de lezing verzorgt hij een gedetailleerde workshop over dit onderwerp.

Het Ministerie van Veiligheid en Justitie behandelt, naar aanleiding van de pilot ‘marktwerking bij forensisch onderzoek’, de vragen: Is Nederland toe aan een vrije forensische markt? Is Nederland groot genoeg voor meerdere aanbieders? Wat zou de ideale situatie zijn? In de afgelopen jaren kregen concurrenten van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) de gelegenheid om naast het NFI ook in opdracht van de overheid forensisch onderzoek te verrichten. De evaluatie van deze pilot wordt besproken en er is ruimte voor discussie met het publiek.

Hiernaast zijn er workshops over de nieuwste ontwikkelingen op het terrein van onder andere de kwetsbare verdachte, het functioneren van het geheugen in de rechtszaal, DNA-onderzoek, taal-, spraak-, en audio-onderzoek, behandeling in de polikliniek Kindermishandeling en een sessie over de specialisatieopleiding Deskundige in Strafzaken.

Het vierde Maastricht Forensisch Symposium is een initiatief van The Maastricht Forensic Institute, waarin de Universiteit Maastricht en DSM Resolve sinds 2008 samenwerken. In de afgelopen jaren heeft TMFI in vele zaken gerapporteerd op verzoek van politie, justitie, rechterlijke macht en advocatuur. Het symposium richt zich op vertegenwoordigers van de rechterlijke macht, politie en advocatuur, op forensisch psychologen en psychiaters, rechtspsychologen en andere forensisch deskundigen en op studenten criminologie, recherchekunde en forensic science.

bron: Maastricht Universiteit