Promotie: Nieuwe inzichten in vruchtbaarheidsbehandelingen

Array

Met behulp van de in de afgelopen decennia ontwikkelde technieken als IVF en ICSI is het gelukt om mensen met vruchtbaarheidsproblemen te helpen bij het vervullen van hun kinderwens. Maar deze zogenaamde medisch geassisteerde behandelingen zijn niet altijd succesvol.

Deels ligt dit aan het gebruik van (onzichtbaar) beschadigd zaad bij de inseminatie van eicellen. Het ontbreken van natuurlijke selectiebarrières bij de zaadcellen kan dan leiden tot abnormale embryo’s. Het zaad kan beschadigd raken door oxidatieve stress (OS), een stofwisselingstoestand waarbij een meer dan normale hoeveelheid reactieve zuurstofverbindingen ontstaat. Ook kan er sprake zijn van apoptose, het afsterven van cellen.

Daarom  is het van belang om protocollen te ontwikkelen die een juiste diagnose van de mannelijke onvruchtbaarheid stellen. Reda Mahfouz introduceert in zijn onderzoek nieuwe markers voor OS en apoptose voor de evaluatie van zaad, naast andere parameters die waardevol kunnen zijn voor de klinische toepassing in voortplantingslaboratoria. Zijn onderzoek kan mogelijk bijdragen aan verbetering van de resultaten van IVF en ICSI.

woensdag 11 april 2012

Tijd: 10:30

Locatie: Academiezaal Aula, Comeniuslaan 2

Faculteit: Faculteit der Medische Wetenschappen

Promovendus: de heer R.Z. Mahfouz

Promotors: prof. dr. J.A.M. Kremer

Copromotors: dr. L. Ramos

Titel promotie: Oxidative stress and apoptotic biomarkers in human semen

Beschrijving

Biografie
Reda Mahfouz (El-Menoufyia, Egypte, 1972) studeerde Geneeskunde in Egypte. Bovenstaand onderzoek verrichtte hij in de Cleveland Clinic in Ohio (Verenigde Staten) onder begeleiding van onderzoekers van de afdeling Verloskunde & Gynaecologie van het UMC St Radboud, binnen het onderzoeksinstituut Nijmegen Centre for Evidence Based Practice. Hij is werkzaam als onderzoeker in de Cleveland Clinic te Ohio.

bron: RU

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen