Ouderenzorgexperiment SamenOud in Oost-Groningen in volle gang

Array

Bijna vijftienhonderd 75-plussers uit de gemeenten Stadskanaal, Veendam en Pekela geven het nieuwe zorgmodel SamenOud de kans zich te bewijzen. De eerste signalen over het nieuwe zorgmodel SamenOud zijn positief. Huisartsen krijgen meer zicht op hoe het met hun oudere patienten gaat. Ouderen stellen de aandacht voor hun zelfredzaamheid en gezondheid op prijs.

Uit Stadskanaal doen 619 ouderen mee aan het project ‘Samen Oud’, uit Veendam 602 en uit Pekela 230. Allen zijn ingeschreven bij een van de vijftien huisartspraktijken waar inmiddels een Ouderenzorg Team actief is. Het doel van het team is om er, samen met de oudere, voor te zorgen dat hij of zij zo lang als mogelijk zelfstandig en prettig thuis kan blijven wonen. In zo’n team stemmen de huisarts, een specialist ouderengeneeskunde, een wijkverpleegkundige en een ouderenadviseur samen zorg af op de behoeften van ouderen. De onderzoekers van ‘SamenOud’ willen achterhalen of die aanpak beter is voor de ouderen en kwalitatief betere zorg oplevert tegen lagere kosten, bijvoorbeeld doordat ouderen langer thuis kunnen wonen.

Beter af
Alle deelnemers hebben een uitgebreide vragenlijst ingevuld en zijn via loting verdeeld over twee groepen. De ene groep krijgt gebruikelijke zorg, de andere zorg en begeleiding volgens het SamenOud-model. Na een jaar vullen de deelnemers de vragenlijst opnieuw in. Onderzoekers van het UMCG vergelijken de oude en nieuwe gegevens en bepalen met wetenschappelijke methoden in hoeverre ouderen die SamenOud-zorg kregen, beter af zijn. Men hoopt dat het model zo succesvol blijkt, dat het regionaal en wellicht landelijk kan worden uitgebreid.

Uit de gegevens van de vragenlijsten bleek dat bij ongeveer een derde van de ouderen mogelijk hulp nodig is bij de zelfredzaamheid of gezondheid. Deze ouderen hebben inmiddels een gesprek gehad met de wijkverpleegkundige of ouderenadviseur (beiden ‘casemanager’ genoemd). Wanneer er hulp gewenst is, stelt de casemanager met de oudere een zorgleefplan op en samen zoeken ze naar de beste oplossing. Het Ouderenzorg Team zorgt er, samen met de oudere voor, dat die oplossingen gerealiseerd worden. De bevindingen en voortgang worden binnen het Ouderenzorg Team besproken.

Zelfmanagementgroep
Twee derde van de ouderen redt zich dermate goed, dat huisbezoeken niet nodig zijn. Voor deze ‘zelfmanagementgroep’ is, samen met de plaatselijke welzijnsorganisaties, een programma ontwikkeld dat de ouderen helpt zo lang als mogelijk actief en gezond te blijven. Aan de hand van een checklist kunnen deze ouderen bovendien zelf nagaan wanneer het verstandig is contact op te nemen met het Ouderenzorg Team. Want ook een zelfstandige oudere kan ineens kwetsbaar worden, bijvoorbeeld wanneer de partner overlijdt of de gezondheid achteruit gaat. Voor de zelfmanagementgroep wordt binnenkort per gemeente een speciale SamenOud-dag georganiseerd met onder andere veel informatie over activiteiten, workshops en vrijwilligerswerk in de omgeving.

SamenOud is een project dat valt onder het Nationaal Programma Ouderenzorg (NPO). De leiding over het project is in handen van de afdelingen Gezondheidswetenschappen en Neurologie van het UMCG. Meer informatie over het project is te vinden op: www.samenoud.nl.

bron: UMCG

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen