Dokter op dinsdag: COPD, hoe ga je ermee om?

Array

“Als je last hebt van chronische bronchitis is dat onomkeerbaar”, zegt longarts Thomas Macken van het Jeroen Bosch Ziekenhuis. “Maar met medicijnen en vooral beweging, kun je er wel voor zorgen, dat je niet onnodig achteruit gaat.” De afkorting COPD staat voor longaandoeningen zoals chronische bronchitis en longemfyseem.  In hun lezing op 24 april 2012 om 19.00 uur in het auditorium van het Jeroen Bosch Ziekenhuis bespreken longarts Thomas Macken en fysiotherapeut Miriam van Lankveld wat COPD precies is en hoe je er door middel van beweging voor kunt zorgen dat je kwaliteit van leven erop vooruitgaat.

Bewegen wordt op verschillende manieren ingezet bij de behandeling van COPD. Patienten kunnen zelf thuis oefeningen doen of in de praktijk van een fysiotherapeut bij hen in de buurt. In sommige gevallen kunnen zij een training volgen in het ziekenhuis. Sommige patienten komen tijdens een ziekenhuisopname in aanraking met bewegen als onderdeel van de behandeling. In deze Dokter-op-dinsdaglezing worden tips gegeven over hoe je moet trainen en wordt nader ingegaan op de voordelen van bewegen voor je lichaam.

De lezing vindt plaats op 24 april in het Auditorium van het Jeroen Bosch Ziekenhuis, Henri Dunantstraat 1, 5223 GZ ’s-Hertogenbosch. Kijk voor een actuele routebeschrijving op www.jbz.nl/route. De lezing begint om 19.00 uur en eindigt om 20.30 uur. Voorafgaand aan de lezing kunnen vragen gesteld worden via www.brabantsdagblad.nl/dokteropdinsdag.  Tijdens ‘Dokter op Dinsdag’ is er volop gelegenheid om met de dokter in gesprek te gaan. Ook de Astma-COPD-lotgenotengroep ’s-Hertogenbosch is aanwezig. In het auditorium is plaats voor 175 mensen. Wanneer het auditorium vol is, worden om veiligheidsredenen de deuren gesloten. Wie zeker wil zijn van een plaats, komt dus op tijd.

In het Jeroen Bosch Ziekenhuis worden elke laatste dinsdagavond van de maand lezingen voor een breed publiek gegeven onder de titel: ‘Dokter op Dinsdag’. De lezingen bieden patienten en geïnteresseerden de gelegenheid meer te horen  over nieuwe ontwikkelingen in een bepaald vakgebied. ‘Dokter op Dinsdag’ is een initiatief van de Medische Publieksacademie Jeroen Bosch, een samenwerking van het Brabants Dagblad en het Jeroen Bosch Ziekenhuis. Kijk voor een overzicht van alle lezingen op www.jbz.nl/dokteropdinsdag

Jeroen Bosch Ziekenhuis
Het Jeroen Bosch Ziekenhuis is een groot ziekenhuis op meerdere locaties in de regio ’s-Hertogenbosch en de Bommelerwaard. Sinds 1274 kent de regio een gastvrij ziekenhuis waar persoonlijke aandacht voor de patient, kwaliteit en innovatie belangrijk zijn. Het ziekenhuis heeft in april 2011 een nieuw gebouw betrokken en wil het meest patientgerichte en patientveilige ziekenhuis in Nederland zijn.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen