Nieuwe expositie in het Jeroen Bosch Ziekenhuis

Array

Vanaf 1 mei is in de expositieruimte aan het einde van de boulevard van het Jeroen Bosch Ziekenhuis een expositie te zien van Danielle van Broekhoven en Manita Kieft.  Op de flexibele expositiewanden zijn schilderijen te zien van Van Broekhoven en in de vitrines keramiek van Manita Kieft. In de expositieruimte is ook een installatie te zien van de keramisch kunstenaar. De expositie is te bekijken tot en met eind juli 2012. Op woensdag 16 mei vindt een openbaar interview met de kunstenaressen plaats.

Danielle van Broekhoven

Herinneringen aan plaatsen, wandelingen en reizen probeert Danielle van Broekhoven levendig te houden door te schilderen. Je zou het landschappen kunnen noemen, maar het is voor haar géén vereiste dat het eindresultaat verwijst naar een bepaald landschap. De schilderijen ontstaan in het atelier, ze groeien langzaamaan. Tijdens het experimenteren met verf en andere materialen komen herinneringen bovendrijven, die zich verdiepen tijdens de actie in het atelier.

Manita Kieft
In de vier vitrines van deze expositie is keramiek te zien van Manita Kieft. In de keramische werken van Manita Kieft is de dagelijkse werkelijkheid te herkennen in fotografie en afgietsels van gebruiksvoorwerpen.  De schijnbaar willekeurige samenstelling van herkenbare voorwerpen leidt tot onverwachte combinaties waarbij de objecten worden losgetrokken van hun normale functie of betekenis. De werken verkrijgen hun beeldende betekenis door de associatieve werking van die composities. Een mooi voorbeeld hiervan is de installatie ‘Het wachten’. Dit werk omvat verschillende onderdelen (o.a. een tafel, stoel, telefoon en twee keramische beelden) die zijn gemaakt van brons, aluminium en aardewerk.

Visie op kunst

In de visie van het Jeroen Bosch Ziekenhuis is kunst een belangrijk onderdeel van de healing environment die het ziekenhuis wil zijn. Het ervaren van kunst heeft een genezende werking. Een prettige omgeving draagt bij aan het genezingsproces. Het JBZ is een open gebouw. Het Jeroen Bosch Ziekenhuis wil midden in de samenleving staan. Het concentreert zich om die reden op hedendaagse kunst.

Jeroen Bosch Ziekenhuis

Het Jeroen Bosch Ziekenhuis is een groot ziekenhuis op meerdere locaties in de regio ’s-Hertogenbosch en de Bommelerwaard. Sinds 1274 kent de regio een gastvrij ziekenhuis waar persoonlijke aandacht voor de patient, kwaliteit en innovatie belangrijk zijn. Het ziekenhuis heeft in april 2011 een nieuw gebouw betrokken en wil het meest patientgerichte en patientveilige ziekenhuis in Nederland zijn. Met ruim 240 medisch specialisten verdeeld over 29 specialismen is het Jeroen Bosch Ziekenhuis een topklinisch centrum voor acute en specialistische zorg. Als opleidingsziekenhuis levert het een belangrijke bijdrage aan de opleiding van artsen en verpleegkundigen in Nederland. Speerpunten in de zorg zijn Oncologie, Cardiovasculaire, Minimaal Invasieve en Transmurale geneeskunde.

Recente artikelen