Landelijke Bescherm Je Huid Dag (12 mei) ook in UMCG

Array

De afdeling Dermatologie van het UMCG doet mee aan de landelijke Bescherm Je Huid Dag. Tussen 12.00 tot 15.00 uur kunnen bezoekers terecht voor voorlichting over bijvoorbeeld veilig zonnen en zelfcontrole van de huid. Er worden presentaties gegeven en bezoekers kunnen zelfs dermatologen laten kijken naar plekjes op de huid. Aanmelding vooraf is nodig.

De landelijke Bescherm Je Huid Dag wordt georganiseerd door het Huidfonds, De Stichting Melanoom, De Nederlandse Vereniging van Huidtherapeuten (NVH), LEO Pharma en La Roche-Posay.

Deze dag wordt georganiseerd om een grotere bewustwording te creeren van de gevaren van de zon. Daarnaast wordt het belang van regelmatige huidcontrole (= zelfcontrole) benadrukt, om zo huidkanker in een vroeg stadium te herkennen.

Epidemiologen voorspellen dat 1 op de 6 Nederlanders een vorm van huidkanker krijgt: melanoom, basaalcel- of plaveiselcelcarcinoom. Voor alle vormen geldt: hoe eerder je verdachte plekjes ontdekt, hoe groter de kans is om huidkanker te voorkomen en op tijd te behandelen. Het aantal mensen met huidkanker neemt schrikbarend toe: tussen 2001 en 2011 steeg het aantal mensen met de diagnose huidkanker van ongeveer 15.000 naar bijna 40.000.

Naar verwachting zullen er in 2020 jaarlijks 70.000 nieuwe huidkankerpatienten bij komen. Er zijn hiervoor verschillende oorzaken aan te wijzen. Niet alleen hebben veel mensen een huidtype I of II, maar Nederlanders gaan ook steeds vaker naar zonnige vakantiebestemmingen. Daarbij smeren zij zich in met betrekkelijk lage factoren en liggen graag de hele dag in de zon. Verder zijn Nederlanders niet gewend de huid zelf, of door een dermatoloog te laten controleren.

Activiteiten in het UMCG
Op 12 mei 2012 neemt het UMCG deel aan de Bescherm je Huid Dag. Van 12.00 tot 15.00 uur wordt informatie gegeven over hoe de huid het beste beschermd (advies op maat) en zelf gecontroleerd kan worden. Om 12.15 en om 13.30 uur wordt een presentatie gegeven. Verder hebben bezoekers de mogelijkheid om vragen te stellen over eventuele verdachte plekjes op hun huid. Bezoekers moeten zich vooraf aanmelden.

Meer informatie en aanmelding?
Voor meer informatie en aanmelding voor de Bescherm Je Huid Dag: www.beschermjehuid.com

bron:  UMCG

 

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen