`MC-verpleegkundigen moeten zich meer profileren’

Array

Gerard van Tricht, praktijkopleider intensive en medium care van VUmc, is verkozen tot voorzitter van de afdeling medium care van V&VN. Hij heeft de ontwikkeling van het specialisme op de voet gevolgd en pleit ervoor dat MC-verpleegkundigen zich meer onderscheiden.

“Mijn vader was zes jaar dominee in Nieuw-Zeeland. Ik ben daar geboren, maar mijn roots liggen in de buurt van het oude Ajax-stadion. Daar leerde ik de Amsterdamse humor kennen, branieschoppen en netwerken. In 1986 heb ik kort in VUmc gewerkt, maar het was me toen veel te braaf. Het AMC paste beter bij me. Inmiddels ben ik alweer bijna twaalf jaar praktijkopleider. Ik vind het hier soms nog steeds tam, maar kan er nu beter mee omgaan. En voor mijn studenten en cursisten laat ik alles uit mijn handen vallen.”

Buiten spelen
“Wat me verder motiveert? Mijn ‘buitenschoolse’ activiteiten. Lekker buiten spelen. Ik ben onder andere actief in het College Zorg Opleidingen (CZO), voor de opleidingscommissie IC en in de werkgroep van V&VN die zich bezighoudt met de beschrijving van het medium care-domein. Ik trek symposia van de grond en ben voorzitter van ‘Topics in IC’. Een aantal taken stoot ik nu af.”

Schakelen
“Medium care is een specialisme in ontwikkeling. De opleiding wordt binnenkort officieel erkend en ondergebracht bij het CZO. Het belang van de afdeling voor VUmc werd met name duidelijk na de brand van mei 2007: het aantal bedden ging terug van negen naar vier, waardoor de IC verstopt raakte en we geen patienten meer konden opnemen. Los van VUmc: MC is geen opstapje naar de IC. De medium care is een belangrijke schakel tussen de IC, de Recovery, de SEH en de zorgafdelingen en levert een waardevolle bijdrage in revalidatie en activering van patienten en borging van het zorgproces. Care is de core business.”

Activeren
“V&VN-MCV is opgezet in 2007 en telt momenteel 120 leden. Het is verdomd belangrijk dat MC-verpleegkundigen zich meer onderscheiden. Ik ben resultaatgericht: ik wil meer leden, uit heel Nederland. Maar ik wil vooral tien actieve leden erbij die zich inzetten voor het vak en de achterban. Een sterk netwerk, daar zit voor mij de uitdaging.”

Vijf x V volgens Gerard van Tricht
Verwanten Samen met Tineke heb ik een dochter van 25 en een zoon van 24
Vakantie We wisselen caravanvakanties in Frankrijk af met meer avontuurlijke fly drives. In mei gaan we naar IJsland
Vrije tijd Heb ik zat. Ik hou van fietsen en wandelen, scharrel graag rond en kan uren zwijgend op de bank hangen. Echt waar. Dat is een kant van mij die weinig mensen kennen
Voer Ik hou van lekker en kan echt heel veel eten. Mijn collega’s zeiden vroeger dat ik geen maag had, maar een vuilniszak. Sinds ik gestopt ben met wisseldiensten ben ik strak op gewicht
Verzameling Ik verzamel speelgoedautootjes, maar mijn jeugddroom is een echte Volvo 164. Ik sta voor een duivels dilemma want ik ben niet handig en heb geen geduld of garage

Biografie:
Gerard van Tricht (Dunedin, Nieuw-Zeeland, 1960) doet zijn A-opleiding bij het RKZ in Hilversum en werkt na zijn vervangende dienstplicht kort op de afdeling neurochirurgie van VUmc. Van Tricht specialiseert zich tot IC-verpleegkundige, verruilt VUmc in 1986 voor het AMC, volgt de HGZO-docentenopleiding en keert in 2000 terug als praktijkopleider intensive en medium care.

bron: VUMC

 

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen