Nieuwe opleiding zorgadministratie

Array

De VUmc Amstel Academie is half april van start gegaan met de nieuwe opleiding zorgadministratie (RZA), een eenjarige post-HBO-opleiding. Veertien studenten worden opgeleid tot allround zorgadministrateur. Bijzonder is dat ze een deel van de lessen online kunnen volgen.

“Voor wat betreft de inhoud en lesvormen is dit een hele innovatieve opleiding”, vertelt projectleider Durske Wijgergangs. “We maken onder meer gebruik van gastdocenten die afkomstig zijn uit grote landelijke organisaties, zoals de Inspectie voor de Gezondheidszorg en de Nederlandse Zorgautoriteit. Een deel van de lessen kunnen de studenten volgen op afstand. Ze loggen in, zetten hun headset op en kunnen zo de les volgen – waar ze zich ook bevinden. Dat is zeker bijzonder, want dit is de eerste opleiding waarbij VUmc Amstel Academie leren op afstand verzorgt in Nederland.”

Complete vakgebied
De nieuwe post-HBO-opleiding zorgadministratie duurt een jaar en is bedoeld voor mensen die al in een zorginstelling werken als zorgadministrateur. VUmc Amstel Academie heeft de opleiding ontwikkeld op verzoek van de beroepsvereniging NVMA. “Tot nu toe bestond er nog geen complete opleiding zorgadministratie. Veel zorgadministrateurs hebben een achtergrond als verpleegkundige of bedrijfskundige. Zij hebben genoeg kennis op deelgebieden, maar nog geen beroepsgerichte opleiding gevolgd. Met de nieuwe opleiding wordt het hele vakgebied afgedekt, zowel wat betreft theoretische kennis als specifieke vaardigheden. We hopen hiermee de kwaliteit van de zorgadministratie te verhogen, zodat ziekenhuizen straks hun zorgadministratie nog beter kunnen inrichten en geen geld mislopen.”

Op 13 april zijn veertien studenten aan de nieuwe opleiding begonnen. De ervaringen zijn tot nu toe erg positief. Durske Wijgergangs: “Het leren op afstand was natuurlijk even wennen, maar zowel studenten als docenten zijn enthousiast. Iedereen vindt het erg leuk om aan zo’n innovatief traject te beginnen. Het is een leer-werktraject, dus de studenten voeren ook opdrachten uit in de praktijk. Ze moeten straks niet alleen goed kunnen samenwerken met artsen, maar ook met de afdelingen ICT en planning & control. We verheugen ons op het verdere verloop en zien zeker mogelijkheden om de vernieuwingen ook toe te passen in andere opleidingen.”

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen