Het slechtste land om moeder te worden: Niger

Het beste land om een kind te krijgen is Noorwegen; het land met de slechtste omstandigheden om moeder te worden is Niger. Dat staat in een rapport van kinderrechtenorganisatie Save the Children dat vandaag ter gelegenheid van Moederdag wordt uitgebracht onder de naam State of the World’s Mothers 2012.

Het rapport bevat een lijst van 165 landen die gerangschikt zijn op de toegankelijkheid tot gezondheidszorg, onderwijs en economische mogelijkheden. Van de onderste 10 landen van de index, worden zeven landen op dit moment hard getroffen door de voedselcrisis. Ook Niger kampt met de gevolgen van de voedselcrisis, waardoor miljoenen kinderen het gevaar lopen om ondervoed te raken. Door de ernstige droogte en de slechte oogst stegen de prijzen voor voedsel waardoor met name de allerarmste kinderen hard getroffen worden.

In veel landen zijn vaccins, antibiotica en verzorging tijdens de zwangerschap voor grote aantallen vrouwen onbereikbaar, als gevolg waarvan de sterftepercentages van moeders en kinderen bij geboorten hoog zijn. Ondervoeding is een van de belangrijkste oorzaken van deze moeder en kindersterfte. Moeders die in hun kinderjaren ondervoed zijn geweest, brengen vaker kinderen ter wereld met een laag geboortegewicht. Als een moeder in armoede leeft, overwerkt is, laag is opgeleid en een slechte gezondheid heeft, is de kans groot dat zij haar baby niet voldoende kan voeden. En dat heeft onomkeerbare gevolgen.

In Afrika heeft zo’n 20% van de vrouwen een extreem laag gewicht, in Zuid-Azie ligt dit percentage op 35%. Deze vicieuze cirkel moet worden doorbroken. En de manieren om dit te kunnen doorbreken zijn vaak simpel: door het promoten van borstvoeding zouden we jaarlijks een miljoen kinderen kunnen redden. “De eerste 1000 dagen van het leven van een kind zijn cruciaal”, zegt woordvoerder Marinke Ros van Save the Children in een reactie. “In die periode kun je het verschil maken door borstvoeding te promoten en locale gezondheidswerkers op te leiden.”

bron: ANP Pers Support

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen