140.000 euro subsidie voor Reumatologie

Array

De afdeling Reumatologie heeft van het Reumafonds een subsidie van 140.000 euro gekregen. De subsidie is bedoeld voor de ontwikkeling van een online zelfmanagementtraining voor volwassenen met reuma. De patient heeft zowel in de ontwikkeling als de uitvoering een centrale rol.

De afdeling Reumatologie heeft eerder een online zelfmanagementtraining voor jongeren ontwikkeld samen met jongeren van de transitiepolikliniek Reumatologie (WKZ/AZU) en de Reumapatientenbond. Dat krijgt nu een vervolg met een training voor volwassenen. ‘Het idee voor een online training is ontstaan doordat we van onze patienten hoorden dat zij behoefte hadden aan oefeningen over hoe om te gaan met reuma in de dagelijkse praktijk. Die behoefte blijkt er echter ook bij volwassenen te zijn’, vertelt Judy Ammerlaan, transitiecoördinator en verpleegkundig onderzoeker van afdeling Reumatologie & Klinische Immunologie.

Zelfmanagement
De online zelfmanagementtraining voor jongeren wordt gegeven door jongeren die zelf reuma hebben en speciaal opgeleid worden. Iedere training wordt geleid door twee trainers en er nemen maximaal zes jongeren deel. De training duurt zes weken, waarbij in iedere week een thema aan bod komt, bijvoorbeeld Dipje, Sporten en Bewegen en Relaties en Intimiteit. De week start met een gezamenlijke chatsessies waarin het thema van de week besproken wordt en deelnemers gezamenlijk video’s bekijken, een quiz doen of op stellingen reageren. Na de chatsessie gaan de deelnemers zelf met oefeningen aan de slag en kunnen ze terecht op het forum voor vragen of steun. ‘Het idee is om voor volwassenen een soortgelijke training te maken.’

‘Als eerste gaan we nu een behoefteonderzoek doen onder patienten ouder dan 25 jaar, onder andere via social media. Hiermee willen we achterhalen welke thema’s bij deze groep spelen en waar ze behoefte aan hebben. Ook gaan we kijken welke vorm de training krijgt, bijvoorbeeld of volwassenen de training ook in een groep willen volgen of liever individueel en of ze willen chatten of niet. Vervolgens wordt een pilottraining ontwikkeld en is het de bedoeling dat de eerste patienten begin 2013 met de training aan de slag kunnen. In dit hele proces werken we nauw samen met patienten.’

bron: UMC Utrecht

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen