Thuis bevallen blijft reële mogelijkheid

Array
Dit is een origineel bericht van Verloskundige Kring Amsterdam
Thuis bevallen blijft een reele mogelijkheid. Dat stellen de hoogleraren verloskunde van het AMC en de VU, de Academie voor Verloskunde en de Verloskundige Kring Amsterdam en Amstelland in een gezamenlijke open brief aan zwangere vrouwen, in reactie op recente publiciteit over het onderwerp.
De tekst van de brief luidt als volgt:

“Er blijven artikelen verschijnen in de landelijke dagbladen, waarin wordt gesuggereerd dat thuis bevallen als mogelijkheid zou moeten verdwijnen. Het vertrouwen van vrouwen in de verloskundige zorg krijgt wederom een schok. Wij hechten als zorgverleners veel waarde aan de beleving van de bevalling als “major life event” en een persoonlijke ervaring kan het vertrouwen van een zwangere vrouw in de verloskundige zorg beschadigen.
Wat zijn de feiten?
Sinds 2001 daalt de babysterfte in Nederland. Deze trend is ingezet vóórdat het percentage thuisbevallingen is gaan dalen. Van 2000 tot 2005 was het percentage thuisbevallingen min of meer constant: 23 procent. In 2008 was dit 20,9 procent.
De hoofdoorzaken van de babysterfte liggen bij vroeggeboorte en bij aangeboren afwijkingen van het kind. Bevallingen met deze problemen vinden in Nederland in het ziekenhuis plaats.
Sinds jaar en dag hebben vrouwen de mogelijkheid om met de eigen verloskundige in het ziekenhuis te bevallen. Veel moeders maken daar gebruik van. Ook kan de aanstaande moeder kiezen met welke verloskundige praktijk zij wil bevallen. De zwangere wordt uiteraard goed gecontroleerd en voorgelicht. Sinds het uitkomen van het rapport “Een Goed Begin” zijn er opnieuw positieve veranderingen in de verloskundige zorg in gang gezet, waar communicatie een speerpunt is. Als zorgverleners beantwoorden wij gezamenlijk en in goede samenwerking de vraag ‘wat heeft deze vrouw nodig om goed te bevallen’. Haar wens wordt gehoord en waar mogelijk gevolgd.
De kwaliteit van de gezondheidszorg, en zeker die voor moeder en kind, moet blijven verbeteren, dat zijn zorgverleners aan beide verplicht. Maar onterechte ongerustheid veroorzaakt in de media, draagt daar niet aan bij.

Namens de samenwerkingsverbanden Zwangerschap en Geboorte in de regio Amsterdam:

Joris van der Post, hoogleraar Verloskunde AMC
Christianne de Groot, hoogleraar Verloskunde VUmc
Gea Vermeulen, directeur Academie Verloskunde Amsterdam Groningen
Tineke van Schuppen, voorzitter Verloskundige kring Amsterdam
Veronique Wolbers, voorzitter Verloskundige kring Amstelland en Meerlanden

Bron: ANP Perssupport
Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen