Seksuele informatie in Nederlandse en Amerikaanse tienerbladen

Array

Promotie
Mw. S.P. Joshi/ Communicatiewetenschap
Adolescent sexual socialization & teen magazines: A cross-national study between the United States and the Netherlands

Tienerbladen zijn een populaire vorm van tijdsbesteding onder jongeren. Ze vormen een belangrijke bron van informatie over seks en romantische relaties. Toch zijn tienerbladen een weinig bestudeerd medium. Hoewel bekend is dat de beleving van seks en seksualiteit per land verschilt, is het merendeel van het wetenschappelijk onderzoek op dit gebied uitgevoerd vanuit het perspectief van één land. Bovendien heeft tot op heden geen enkel onderzoek de seksuele inhoud van tienerbladen gekoppeld aan hoe jongeren denken over seks en de gevoelens die zij daarbij hebben.

Suchi Joshi onderzocht hoe en hoe vaak onderwerpen als seksueel verlangen, seksueel gevaar, ontmaagding en zwangerschap in de meest populaire tienerbladen in de Verenigde Staten en Nederland worden besproken. Uit haar onderzoek blijkt onder meer dat zwangerschap in zowel Amerikaanse als Nederlandse tijdschriften met een negatieve toon beschreven wordt, en dat zwangerschap in de Amerikaanse bladen vaker als negatieve consequentie van seks genoemd werd. Ontmaagding werd in Nederlandse tijdschriften vaker op positieve toon genoemd dan in Amerikaanse tijdschriften. Joshi koppelde haar bevindingen aan het leesgedrag van Amerikaanse en Nederlandse jongeren en hun angst voor seks, waarbij ze ook de rol van religiositeit onderzocht. Haar resultaten geven meer inzicht in de seksuele socialisatie van adolescenten, en bieden praktische inzichten aan ouders, gezondheidsvoorlichters, ambtenaren en uitgevers van tienerbladen.

Gepubliceerd op 24 mei 2012
Seksuele informatie in Nederlandse en Amerikaanse tienerbladen

Donderdag 7 juni 2012, 12:00 uur

Promotor
mw. prof. dr. P.M. Valkenburg

Locatie
Agnietenkapel
Oudezijds Voorburgwal 231
1012 EZ Amsterdam

Deelname
Toegang vrij

bron: Universiteit van Amsterdam

 

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen