Wilna Wind: dien klacht in om kunstheup (ANP)

Array

Mensen met een metaal-op-metaalkunstheup doen er goed aan om een klacht in te dienen tegen het ziekenhuis waar die is geplaatst. Dat zei NPCF-directeur Wilna Wind. ‘Vooral als de kunstheup geplaatst is nadat bekend werd dat die schadelijk is voor de gezondheid, moeten patienten het ziekenhuis verantwoordelijk stellen.’

Ondanks publicaties over ernstige bijwerkingen heeft de helft van de ziekenhuizen in Nederland omstreden kunstheupen geplaatst. Dat blijkt uit onderzoek van Medisch Contact en tv-programma Reporter.

‘Het is onvoorstelbaar dat ziekenhuizen, toen bekend was dat de heupen niet oké waren, er toch mee doorgingen’, benadrukt Wind.

Volgens Medisch Contact zijn er wel wat klachten ingediend tegen ziekenhuizen, maar zijn dat er niet heel veel. Patientenfederatie NPCF raadt daarom patienten aan om dat alsnog te doen.

Door slijtage van de kunstheup ontstaan minuscule metaaldeeltjes. Die verspreiden zich via bloed in het lichaam en kunnen onder meer zwellingen, botverlies en bewegingsbeperking veroorzaken. Patienten moeten vaak een hersteloperatie ondergaan.

De omstreden kunstheup wordt inmiddels niet meer geplaatst in Nederlandse ziekenhuizen.

bron: NPCF

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen