“Discussie over doorbehandelen en kwaliteit van leven nodig.”

Array

Patientenfederatie NPCF hoopt dat de enquête van de KNMG de discussie over doorbehandelen van patienten in de laatste fase van hun leven een stap verder helpt. Uit de enquête van de KNMG bleek dat meer dan 60 procent van de artsen vindt dat ernstig zieke patienten in de laatste fase van hun leven langer worden doorbehandeld dan wenselijk is, 22 procent vindt van niet.

Kwaliteit van leven
“Kwaliteit van leven in de laatste levensfase, daar gaat het om. Het is een onderwerp dat steeds belangrijker wordt. Dat horen wij ook terug van patienten. Patienten willen zelf echt niet altijd maar doorbehandeld worden. Het gaat erom dat de kwaliteit van de laatste levensfase zo goed mogelijk is, niet om het leven zo lang mogelijk te rekken,” zegt directeur Wilna Wind. “De beslissing over wel of niet doorbehandelen moet wel altijd in overleg met de patient worden genomen. Het kan niet eenzijdig een beslissing van de arts alleen zijn. In een gesprek tussen arts en patient moeten de voor-en nadelen van doorbehandelen aan bod komen: zowel het sprankje hoop, als ook hoe zwaar het kan zijn.”

Meldactie Wilsverklaring
Dat artsen (70% blijkt uit het onderzoek) moeite hebben om met een patient over het naderend levenseinde te praten, begrijpt de NPCF. “Het is een moeilijk onderwerp, waar nog vaak een taboe op rust. Zowel bij patienten als bij artsen. Dat blijkt ook uit onze meldactie ‘Wilsverklaringen’, waar we nu de laatste hand aan leggen. Het is belangrijk dat het onderwerp levenseinde en doorbehandelen bespreekbaar wordt gemaakt.”

De NPCF komt in aansluiting hierop begin volgende week met een gratis digitaal magazine (Zorgzine) over Levenseinde.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen