Uitzonderingsmogelijkheid van verplichte vermelding diagnose op fact..

Array

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) heeft in haar GGZ-regelgeving een uitzondering gemaakt op het gebied van de privacy. Dit heeft zij gedaan na een uitspraak van het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb). GGZ-patienten kunnen bij hun behandelaar aangeven dat ze bezwaar hebben tegen vermelding van hun diagnosegegevens op de factuur.

Wie privacybezwaren heeft, kan met zijn of haar behandelaar een verklaring ondertekenen waarin staat dat de patient geen diagnose-informatie op de factuur wil hebben. Die verklaring moet de GGZ-behandelaar of de client met de factuur naar de zorgverzekeraar sturen. De NZa maakt de uitzondering ook mogelijk voor aanleveren van gegevens aan DIS, een digitale databank waarin informatie over DBC’s wordt opgeslagen.

Het feit dat deze uitzonderingsmogelijkheid er nu is, zegt niets over de veiligheid van declaratiegegevens in de GGZ. Op de factuur staan geen persoonlijke details van de behandeling, die blijven tussen patient en arts. Wel staat er een code op de factuur. Met deze code kunnen consumenten en verzekeraars nagaan welke zorg zij voor welke prijs geleverd hebben gekregen.

Voor de naar verwachting kleine groep mensen die deze gecodeerde informatie niet op hun factuur wil, heeft de NZa nu een extra waarborg gecreeerd. Met de aangepaste regeling hoopt de NZa gevoelens van onveiligheid bij deze personen weg te nemen, daar waar het de bescherming van hun persoonlijke levenssfeer in het declaratieproces betreft.

bron: NZa

 

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen