Subsidie voor onderzoek naar parasieten en diabetes

Array

Onderzoekers van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) gaan in Indonesie onderzoek doen naar een mogelijk beschermende werking van parasitaire infecties tegen het ontstaan van type 2 diabetes. Zij ontvangen daarvoor een subsidie van 600.000 euro van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW).

Er zijn sterke aanwijzingen dat het doormaken van parasitaire infecties, bijvoorbeeld met wormen, de kans op het ontstaan van allergieen en autoimmuunziekten verkleint. Parasieten manipuleren ons afweersysteem om te voorkomen dat ze worden aangevallen, maar ze lijken ook nog iets algemeners aan onze afweer te veranderen: ontstekingsreacties verminderen.

Insuline
Ook het ontstaan van type 2 diabetes lijkt gerelateerd aan ontstekingsreacties. Bovendien blijkt uit eerder onderzoek dat worminfecties de verminderde gevoeligheid voor insuline, die verantwoordelijk is voor het ontstaan van type 2 diabetes, kunnen remmen. De LUMC’ers prof. Maria Yazdanbakhsh, prof. Barend Middelkoop en prof. Jeanine Houwing gaan dit nu samen met prof. Jan Smit (UMC St Radboud) verder onderzoeken. Ook wetenschappers van Indonesische universiteiten werken mee.

Ontwormen
Op het eiland Flores zullen de onderzoekers een groot aantal huishoudens behandelen tegen worminfecties, en vervolgens hun immuunsysteem en insulineresistentie vergelijken met die van niet-behandelde huishoudens. “We doen al langer onderzoek op Flores en beschikken er al over een goede infrastructuur en getrainde medewerkers”, zegt Yazdanbakhsh. “Dat maakt het praktisch haalbaar om de effecten van het ontwormen gedurende lange tijd te volgen.”

Bron: LUMC

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen