GAMES FOR HEALTH EUROPE – AMSTERDAM – TWEEDE EDITIE

Array

Op 5 en 6 november 2012 wordt voor de tweede keer het Games for Health Europe congres georganiseerd in het Muziekgebouw aan het IJ te Amsterdam. Dit internationale congres richt zich op alle aspecten van Serious Gaming in de gezondheidszorg. Wereldwijd wordt de gezondheidszorg steeds meer overtuigd van het feit dat door middel van speltoepassingen en simulaties veel te bereiken is op het gebied van preventie, behandeling en revalidatie. Ook training van artsen met nieuwe technieken, zoals bij endoscopie en chirurgie wordt in toenemende mate door middel van video technieken mogelijk gemaakt.
Vanuit de hele wereld komen ontwerpers van digitale speltechnieken, zorgverleners en producenten van medische apparatuur naar Amsterdam voor dit twee dagen durende congres. Dit jaar worden meer dan 800 bezoekers verwacht, een verdubbeling ten opzichte van het eerste congres. Meer dan 50 vooraanstaande sprekers zullen laten zien welke ontwikkelingen er gaande zijn, en welke resultaten er al behaald worden met speltechnieken in de zorg.
OORSPRONG
Games for health Europe is het zustercongres van Games for Health in Boston. In 2004 werd dit congres voor het eerst georganiseerd op initiatief van Ben Sawyer. Hij is tevens mede oprichter van het Serious Games Initiative, een project van de Amerikaanse overheid, dat startte in 2002. Jurriaan van Rijswijk en Sandra van Rijswijk-Boomsma zijn de initiatief nemers van Games for Health Europe, en werken intensief samen met hun Amerikaanse collega’s.
Dit jaar gaat een grote delegatie vanuit Europa naar het congres in Boston, dat van 12-14 juni wordt gehouden. De delegatie zal bestaan uit:
– IJsfontein – Nederland: www.ijsfontein.nl
– Little Chicken – Nederland: www.littlechicken.nl
– FigureRunning – Duitsland: www.figurerunning.com
– CCCP – Frankrijk: www.le-cccp.com
– Nyoyn – Nederland: www.nyoyn.com/en-GB/home.cms
– Ranj – Nederland: www.ranj.nl

FUTURE OF HEALTH AWARD
Deelnemers aan Games for Health Europe kunnen een prijs van €200.000 winnen met een idee voor een nog te ontwikkelen spel. Door een korte en krachtige presentatie te geven, een pitch, kunnen ze hun idee voorleggen aan een jury. Afgelopen editie waren er 69 pitches. Het idee HeartVille won deze prijs in 2011. Het is een sociaal spel, dat bedoeld is om de leefstijl van voornamelijk psychiatrische patienten te verbeteren. Deze mensen hebben een gemiddelde levensduur die 25 jaar korter is dan normaal. De prijs is bedoeld om het idee om te zetten in een werkelijk spel. Zorgverzekeraar CZ stelt de prijs ter beschikking.

INSCHRIJVING PRESENTATIES GEOPEND
De inschrijving voor presentaties is open vanaf 1 juni 2012. De sluitingstermijn is donderdag 12 juli 2012. Het programma comité van Games for Health Europe zal de uiteindelijke sprekers selecteren. Iedere deelnemer krijgt de gelegenheid om een presentatie van 15 minuten te geven. Voertaal is Engels. Toegang voor de deelnemers die een presentatie geven is gratis. De voorkeur wordt gegeven aan korte demonstraties.

INSCHRIJVING DEELNAME GEOPEND
Ook de inschrijving voor deelname is geopend. Voor diegenen die beide congressen, in Boston en Amsterdam willen bijwonen is er een interessante korting van 20% op de toegang. Voor meer informatie en inschrijving kan men terecht op www.gamesforhealtheurope.org

Rene Luigies

Rene is consultant op het snijvlak productontwikkeling en gezondheidszorg/projectmanager valpreventiebus/multitasker/outofthebox denker/innovator/ Eusamed bv/ Op twitter@Lodewijkjes Netherlands, Rijswijk (Gld)

René Luigies heeft 30 jaar ervaring in nationale- en internationale marketing en business development in de medische sector. Die ervaring strekt zich uit van de farmaceutische industrie tot de medische apparatuur. In 2001 startte hij zijn eigen bedrijf in Nederland. Na de succesvolle introductie van een product op het gebied van pijnbestrijding, heeft dit bedrijf zich verder ontwikkeld tot specialisatie op het snijvlak van product ontwikkeling en gezondheidszorg. Bekende succesvolle producten zijn de OHRA valpreventiebus en de OOGbus van het Oogzorgnetwerk en CZ. Binnen het bedrijf is een groot netwerk aanwezig met de belangrijkste stakeholders in de gezondheidszorg, zoals zorgverzekeringen en overkoepelende organisaties, overheid, zorgverleners, hogescholen, universiteiten en het MKB. Op dit moment wordt dit netwerk ingezet voor eigen consultancy activiteiten, en voor zijn functie als zorginnovatiemakelaar voor Health Valley.

Een volledig cv is te vinden op LinkedIn: http://nl.linkedin.com/in/reneluigies
En René Luigies is te volgen op twitter: @Lodewijkjes

Valpreventie2.0

In 2007 is het OHRA valpreventie project gestart. Dit was het resultaat van een product concept dat ik samen met iemand uit de thuiszorg en een huisarts aan OHRA presenteerde. OHRA heeft dit project volledig gefinancierd. Dit project is volledig door mij opgezet en uitgewerkt, respectievelijk gemanaged. Ook de uitwerking van de resultaten zijn door mij gedaan. Het OHRA valpreventieproject heeft geresulteerd in een afname van 35% van het aantal valincidenten op een groep van 1561 mensen.

De kosten voor de landelijke uitrol bleken te hoog voor zorgverzekeraar CZ, die OHRA heeft overgenomen. Daarmee staakte het project. In het kader van eHealth heb ik toen Valpreventie2.0 bedacht. Een internet applicatie, waarmee ouderen zelf een risicoanalyse kunnen doen, vervolgens een advies krijgen om dat risico te verminderen en vervolgd worden of zij de adviezen ook opgevolgd hebben en of zij hulp/ondersteuning nodig hebben. Daarbij een vervolg door middel van registratie van het aantal valincidenten.

Inmiddels heb ik het NIPED bereid gevonden om valpreventie2.0 te realiseren. In mijn presentatie zal ik ingaan op het proces van valpreventie 1.0 naar de realisatie van valpreventie 2.0. De obstakels, de overwegingen, de weg naar de juiste partners, de financiering, het vinden van stakeholders, en de implementatie in de gezondheidszorg. En een korte visie geven op valpreventie 3.0, waar al gesprekken over gevoerd worden.

Recente artikelen