Breed akkoord over toekomst geestelijke gezondheidszorg

Array

Rijksoverheid.nl omarmt moderne standaarden en technieken.
Minister Edith Schippers (VWS) heeft vandaag een akkoord gesloten met zorgaanbieders, beroepsverenigingen, zorgverzekeraars en clienten- en familieorganisaties over de toekomst van de geestelijke gezondheidszorg (GGZ). Partijen zijn blij dat ze een akkoord hebben kunnen sluiten en gaan zich gezamenlijk inspannen om een kwalitatief hoogwaardige en betaalbare GGZ te realiseren. De zorg wordt voortaan zo dicht mogelijk om de patient georganiseerd. De stijging van de uitgaven in de GGZ wordt aanzienlijk verminderd.

Uitgangspunt is dat passende zorg op de juiste plek wordt verleend. Er vindt een omslag plaats van klinisch naar ambulant, van tweede lijn naar eerste lijn, van eerste lijn naar huisarts en van huisarts naar meer zelfmanagement. Deze omslag vindt op een voor de patient verantwoorde en zorgvuldige manier plaats.

Verzekeraars en zorgaanbieders gaan de beddencapaciteit fors afbouwen. De ambitie is om de beddencapaciteit in de periode tot 2020 met een derde af te bouwen ten opzichte van 2008. Dit betekent dat patienten in plaats van in klinieken veel meer thuis met de juiste behandeling en ondersteuning worden geholpen.

Partijen hebben verder afgesproken preventie, zelfmanagement en het herstelvermogen van de patient fors te stimuleren. Het gebruik van dwangtoepassingen wordt verder teruggedrongen.

Door de vandaag gemaakte afspraken wordt de GGZ-sector van de tijd- en geldrovende dubbele administratie verlost. De gehele tweedelijns-GGZ stapt over op prestatiebekostiging in plaats van budgetfinanciering.

Partijen hebben afgesproken om voor 2013 en 2014 de jaarlijkse uitgavengroei in de GGZ te beperken tot 2,5 procent. De afgelopen jaren lag de groei steeds op ruim 5 procent.

Het akkoord is gesloten tussen minister Schippers en clienten- en familieorganisaties (Landelijk Platform GGZ), met vertegenwoordigers van zorgaanbieders en beroepsverenigingen (GGZ Nederland, Meer GGZ, Landelijke Vereniging van Eerstelijnspsychologen, het Nederlands Instituut van Psychologen, de Nederlandse Vereniging van Vrijgevestigde Psychologen & Psychotherapeuten, de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie en de Landelijke Vereniging Georganiseerde eerstelijnszorg) en met zorgverzekeraars (Zorgverzekeraars Nederland). De NVVP, NIP en LVE hebben getekend onder voorbehoud van een achterbanraadpleging.

bron: Rijksoverheid.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen