EHBO App vernieuwt met tips voor ongevallen bij kinderen en sportblessures

0
399

Jaarlijks ondergaan zo’n 240.000 kinderen een medische behandeling aan  groot of klein letsel. Ook sporters moeten het vaak ontgelden. Zo lopen ieder jaar 3,5 miljoen sporters een blessure op. De helft daarvan moet medisch worden behandeld. [1] Helaas komt de hulp soms te laat. 50 kinderen en minimaal 8 sporters overlijden jaarlijks aan de gevolgen van een ongeval.[1] Vanaf vandaag bevat de Rode Kruis EHBO App daarom nu ook tips voor de 13 meest voorkomende ongevallen bij kinderen. Ook de beste behandelingen bij 16 sportblessures komen aan bod. Want kennis van Eerste Hulp in de eerste minuten van een ongeval, is cruciaal om levens te redden of letsel te beperken.
Ongevallen bij kinderen
Jonge kinderen van 0-4 jaar lopen het grootste risico om letsel op te lopen. Vaak vallen ze van de trap of de commode. 14.000 keer per jaar. Vergiftiging is onder deze groep ook een veelvoorkomend ongeval, zo’n 1400 keer per jaar. 18 kinderen komen jaarlijks om het leven door verdrinking of verstikking. Ook bij oudere kinderen gaat het regelmatig mis. De meeste kinderen komen op de Spoed Eisende Hulp van het ziekenhuis terecht na ongelukken met de fiets (9200 keer per jaar), of op de trampoline (4000 per jaar). In totaal is een derde van de bezoekers van de spoedeisende hulp onder de 19 jaar. [1] Kennis van Eerste Hulp en snel ingrijpen kan helpen om het letsel te beperken.

500.000 downloads
De vernieuwde EHBO App bevat daarom vanaf vandaag tips voor de 13 meest voorkomende ongevallen met kinderen. Wat te doen bijvoorbeeld bij bloedneuzen, brandwonden, een hersenschudding en bewusteloosheid. Ook is de App aangevuld met de beste behandelingen bij 16 sportblessures, zoals botbreuken, spierscheuringen, hersenschuddingen en zweepslag. In totaal hebben inmiddels meer dan 500.000 Nederlanders de Rode Kruis EHBO App gedownload. Deze mensen hebben voortaan ook de Eerste Hulp tips voor ongevallen bij kinderen en sporters altijd op zak.
[1] Bron: de cijfers zijn afkomstig van het Letsel Informatie Systeem van VeiligheidNL, de Landelijke Medische Registratie van Dutch Hospital Data en de Statistiek Niet Natuurlijke Dood en Doodsoorzakenstatistiek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Bron: Nederlandse Rode Kruis