Medisch-ethische toetsingscommissie geeft toestemming voor thuistest

Proefpersonen gezocht voor koemelkallergietest
De medisch-ethische toetsingscommissie heeft het Jeroen Bosch Ziekenhuis in ’s-Hertogenbosch toestemming verleend om mensen thuis een test te laten doen om vast te stellen of ze last hebben van koemelkallergie. Dankzij deze toestemming zijn alle wegen vrij voor het onderzoek naar de mogelijkheden van paarden- en kamelenmelk als vervanger van koemelk.

Mensen van 18 jaar en ouder die denken dat ze last hebben van koemelkallergie kunnen nu de test zelf thuis uitvoeren. Belangstellenden die aan de test willen deelnemen kunnen zich aanmelden bij Lotte Rijksen, projectleider bij het Expertisecentrum, Voeding, Afweer en Allergie (EVAA). Zij is te bereiken via het volgende e-mailadres: [email protected].

Dagelijks ondervinden 100.000 tot 400.000 mensen in Nederland problemen bij het samenstellen van hun maaltijd, omdat ze geen koemelk kunnen verdragen. Uit eerdere onderzoeken is gebleken dat paarden- en kamelenmelk voor deze mensen wellicht een alternatief kan zijn. Onder leiding van specialisten van het Jeroen Bosch Ziekenhuis en met behulp van mensen die allergisch zijn voor koemelk worden de mogelijkheden van paarden- en kamelenmelk nu verder onderzocht.

Tests
Mensen die mee willen doen aan het onderzoek naar paarden- en kamelenmelk als alternatief, maar bij wie de koemelkallergie niet met een officiele provocatietest is vastgesteld, kunnen nu door middel van twee testvoedingen thuis zelf vaststellen of ze werkelijk last hebben van koemelkallergie. Blijkt dat het geval te zijn, dan kunnen zij meedoen aan de klinische studie met paarden- en kamelenmelk.

Lotte Rijksen is erg blij met de toestemming van de toetsingscommissie. “Bij slechts een klein deel van de mensen die vermoeden dat ze last hebben van koemelkallergie, blijkt dat na onderzoek ook daadwerkelijk het geval. Daarom is het belangrijk, dat de provocatietest naar koemelkallergie vooraf gaat aan het onderzoek naar de gevoeligheid voor paarden- en kamelenmelk.

Mensen krijgen nu de kans om zonder kosten en op een eenvoudige manier vast te stellen of ze daadwerkelijk een koemelkallergie hebben. Blijkt tijdens het vervolgonderzoek dat ze wel paarden- en kamelenmelk kunnen verdragen, dan kan hun leven ingrijpend veranderen. Zowel de paarden- en kamelenmelkers als de voedingsmiddelenindustrie staan klaar om voor deze mensen nieuwe producten te ontwikkelen.”

EVAA is onderdeel van Fhealinc en een samenwerkingsverband tussen het Jeroen Bosch Ziekenhuis, Hogeschool HAS Den Bosch, de ZLTO en de gemeente ‘s-Hertogenbosch. EVAA wordt mede mogelijk gemaakt door de 5-sterrenregio.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen