Corne Bolder loopt Vierdaagse voor het Reumafonds

Array

Corne Bolders (36) uit het Brabantse Steenbergen loopt dit jaar voor de derde keer de Nijmeegse Vierdaagse. Corne weet uit ervaring hoe ingrijpend een leven met reuma is. Elf jaar geleden kreeg hij te horen dat hij de ziekte van Bechterew heeft, een vorm van ontstekingsreuma die vooral in het bekkengewricht en de rug klachten geeft.

Corne vertelt dat het niet in een keer duidelijk was dat hij een vorm van reuma heeft. “Ik deed veel aan atletiek, sprintnummers en kogelstoten waren mijn favoriete onderdelen. Maar ik kreeg steeds meer blessures en steeds op dezelfde plek, in mijn rug. Op foto’s was niets te zien, maar toen de arts uiteindelijk mijn bloed onderzocht, werd het duidelijk dat ik de ziekte van Bechterew heb.”

Jong en reuma
Als hij aan reuma dacht, zag Corne vooral oude kreupele mensen voor zich, met kromme handen en vervormde voeten. “Reuma komt bij jong en oud voor, weet ik nu. Toch is het soms lastig om uit te leggen aan mensen. Dankzij goede medicijnen en behandelingen is reuma vrijwel onzichtbaar geworden”,
legt hij uit. “Als je niets ziet, dan kan je toch niet zo’n ernstige aandoening hebben’, is vaak het idee.”

In beweging blijven
Corne heeft de atletiek op een lager pitje gezet. Als jeugdtrainer is hij nog steeds betrokken bij de club en coacht hij zijn zoon van 9. “Mijn reuma is nu onder controle, ik gebruik medicijnen en heb fysiotherapie. Helaas kan dat door de bezuinigingsmaatregelen niet meer wekelijks, maar slechts een keer per 2 weken. Maar vooralsnog red ik het ermee.” Daarnaast traint Corne voor de ultieme wandeltocht: de Nijmeegse Vierdaagse.

Nijmeegse Vierdaagse
Drie jaar geleden besloot Corne mee te doen met de Nijmeegse Vierdaagse. “De eerste keer was ik helemaal kapot na afloop, moest echt twee weken bijkomen! Ik riep toen dat ik het nooit weer zou doen, maar ja, het is zo’n leuke sfeer daar. Als Brabander herken ik het carnavalsgevoel, het feest.
Daarom ga ik nu voor de derde keer, en laat ik me sponsoren voor het Reumafonds.”

Sponsors
Corne werkt al vijftien jaar bij een landelijke keukenfabrikant. “Gelukkig heb ik in mijn werk weinig last van mijn Bechterew. Mijn baas houdt er rekening mee als ik een slechte dag heb, dan doe ik wat meer administratief werk. In ons filiaal mag ik flink reclame maken voor mijn sponsorloop.
Zo hoop ik een mooi bedrag binnen te halen voor het Reumafonds.”

Wilt u Corne Bolders sponsoren? Ga naar zijn actiepagina.

bron: Reumafonds

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen