Julinummer populair-wetenschappelijk webmagazine UMCG KennisInZicht ..

Array

Deze maand in KennisInZicht: hoe empathie een voetballer kan laten scoren, een app om de nazorg na zaadbalkanker soepeler te laten verlopen en een kijkje in het proefdierenlaboratorium op het UMCG-terrein. In verband met de vakantieperiode, komt KennisInZicht in augustus niet uit. De volgende editie van KennisInZicht verschijnt op maandag 3 september.

Scoort empathie in voetbal?
Als je moet presteren helpen emoties je of ze gooien roet in het eten. Vraag dat maar aan Arjen Robben die in mei een penalty miste in de finale van de Champions League. Dr. Gert-Jan Pepping, onderzoeker bij de afdeling Bewegingswetenschappen van het UMCG, onderzoekt hoe emoties onze waarneming en acties beïnvloeden. Scoort empathie in de sport?

Nazorg-app geeft patient de regie
De nazorg verbeteren voor mannen die zaalbalkanker hebben gehad. Dat is het doel van UMCG-er Hink Boer. Hij ontwikkelde met collega’s onder meer de Survivor Care App. Hiermee heeft de patient zijn hele nazorgplan op zijn smartphone: afspraken in het ziekenhuis, informatie over zaadbalkanker, vragen die hij wil stellen en de antwoorden van de arts. “Zo krijgt hij meer regie over zijn eigen nazorgtraject”, vertelt Boer in een filmpje.

Speelgoed en buddy’s voor proefdieren
Dierexperimenten hebben de medische wetenschap veel belangrijke kennis opgeleverd, maar ze zijn niet onomstreden. In het proefdierenlaboratorium op het terrein van het UMCG wordt er alles aan gedaan om de dieren zo min mogelijk te laten lijden. Bovendien treedt de Centrale Dienst Proefdieren (CDP), met een jaarverslag en rondleidingen aan journalisten en actiegroepen, actief naar buiten. Deze maand op KennisInZicht: een kijkje in een van de modernste proefdierenlaboratoria in Europa.

Knap orgaan, die huid!
Het is niet alleen je grootste orgaan, maar ook nog eens een heel knap orgaan. De huid. Hij beschermt je tegen kou, warmte, virussen en bacterien. En als hij stuk is, herstelt de huid zichzelf. Maar er zijn ook kinderen bij wie de huid heel snel stuk gaat en minder goed herstelt.

UMCG-wetenschapper Kasia Karolak vertelt in het filmpje KidsInZicht over haar zoektocht naar een behandeling.

Een lever groeit gewoon weer aan
Een kind dat een stuk van de lever van zijn ouder krijgt. Het UMCG is het enige Nederlandse ziekenhuis dat deze ingreep uitvoert. Mineke Oosterbeek las erover en vraagt zich af of de ouder dat deel zonder problemen kan missen. En of het stukje dat het kind krijgt gewoon meegroeit.

Volkorenbrood eten tegen diabetes
Waarom is volkorenbrood eigenlijk gezonder dan witbrood? “Deze simpele vraag is helemaal niet zo makkelijk te beantwoorden,” zegt dr. Marion Priebe. “We weten dat het eten van veel volkoren producten het ontstaan van type 2 diabetes kan voorkomen, maar niet waarom dat zo is. Dat willen we uiteen rafelen.” Priebe laat daarvoor bijzonder brood bakken.

bron: UMCG

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen