Onderzoeksprogramma Sport van start

Array

Enthousiaste reacties klonken 2 juli op de kick-off bijeenkomst van het nieuwe onderzoeksprogramma Sport. De kick-off was het startsein voor het onderzoeksprogramma en daarmee ook de opening van de eerste subsidieronde.

Het onderzoeksprogramma Sport geeft een impuls aan sportonderzoek in Nederland. Hoe zorg je dat mensen blijven sporten, hoe kunnen sportprestaties worden vergroot, hoe draagt sport bij aan het gevoel van vitaliteit? Allemaal vragen waar onderzoek een antwoord op kan geven. Binnen het onderzoeksprogramma Sport zijn daarom drie terreinen waarop voorstellen voor onderzoek ingediend kunnen worden, namelijk:

  • Presteren, gericht op het optimaliseren van (top)sportprestaties en bevorderen van innovaties.
  • Meedoen, gericht op sportparticipatie en de betekenis daarvan voor de samenleving.
  • Vitaal, gericht op het bevorderen van vitaliteit en gezondheid door sportief bewegen.

Samenwerking
Naast samenwerking tussen de verschillende opdrachtgevers en de uitvoerders vraagt het onderzoeksprogramma ook om samenwerking in het veld, tussen onderzoekers en gebruikers van de kennis. Een bestaand voorbeeld van zo’n samenwerking is het InnoSportLab® in Nationaal Zwemcentrum de Tongelreep in Eindhoven. Hier werken topzwemmers aan de verbetering van hun prestaties en wordt een nieuwe generatie zwemmers voorbereid op een topsporttoekomst dankzij een verbintenis tussen sport, wetenschap en bedrijfsleven.

Kick-off
Bij de kick-off bleek de betrokkenheid bij het onderzoeksprogramma groot: ruim 250 deelnemers van universiteiten, hogescholen, onderzoeksinstituten, bedrijven, sportbonden en gemeenten waren aanwezig. Zestig elevator pitches werden gehouden door onderzoekers met een onderzoeksvoorstel of partijen met een specifieke kennisvraag. Diverse allianties ontstonden ter plekke.

Het onderzoeksprogramma Sport wordt uitgevoerd in opdracht van het ministerie van VWS en NOC*NSF in samenwerking met Stichting Innovatie Alliantie (SIA). Uitvoerders zijn de Technologiestichting STW, de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek/Geesteswetenschappen (NWO/G) en ZonMw.

Informatie over het onderzoeksprogramma sport

Informatie over het indienen van een projectidee en deadline

Bron: ZonMw

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen