Reumafonds aan basis 3-dimensionale heupscan

Een nieuwe techniek om het functioneren van de heup 3-dimensionaal in beeld te brengen, wordt vanaf nu gebruikt bij orthopedische behandelingen. De techniek is ontwikkeld dankzij financiele ondersteuning van het Reumafonds.

3-dimensionale scan van heup
Met de innovatieve simulaties kan de arts beter zien waarom een patient pijn aan zijn heup heeft en hoe deze klacht verholpen kan worden. Door het 3-dimensionale beeld wordt duidelijk hoe het gewricht functioneert. Na de diagnose laat de computer ook zien wat de chirurg precies moet doen om het probleem te verhelpen.

Reumafonds aan basis
De innovatieve techniek is ontwikkeld door dr. Peter Krekel. Vorig jaar promoveerde hij op het onderwerp, gefinancierd door het Reumafonds. Het Reumafonds financiert 18 academische onderzoeksgroepen in Nederland, waaronder Orthopedie aan het Leids Universitair Medisch Centrum.

Zeven jaar
Als afstudeerproject aan de Technische Universiteit Delft deed hij vanaf 2005 onderzoek naar 3D-techniek. Krekel: ‘We hebben maar liefst zeven jaar gewerkt aan de ontwikkeling van deze techniek. Het is fantastisch om te zien dat het onderzoek nu echt gebruikt wordt om patienten beter te behandelen.’

Enthousiast
Orthopedisch chirurg Rolf Bloem van het Reinier de Graaf Gasthuis in Delft kan als eerste gebruikmaken van de nieuwe techniek en is heel enthousiast. ‘Met de bewegende 3-dimensionale beelden kan je goed zien of de klachten van een patient worden veroorzaakt door de vorm van het gewricht. Je
weet dan ook meteen waar je moet zijn tijdens de operatie.’

Markt
De techniek wordt op de markt gebracht door Clinical Graphics, een bedrijf dat is ontstaan door een speciaal ondernemersprogramma van het Leids Universitair Medisch Centrum en de Technische Universiteit Delft. Dr. Peter Krekel leidt dit bedrijf. Krekel werkt momenteel aan een toepassing van de nieuwe techniek voor schouder- en knieoperaties.

bron: Reumafonds

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen