NMT stapt naar rechter maar tandartsen zijn onderling sterk verdeeld over vrije tandartstarieven

Kleine meerderheid tandartsen wil experiment vrije prijzen mondzorg doorzetten
Minister Schippers van Volksgezondheid heeft gisteren besloten om per 1 januari te stoppen met het experiment met de vrije tandartstarieven. De branchevereniging van tandartsen, NMT, heeft daarop bekend gemaakt naar de rechter te stappen omdat zij het experiment wil doorzetten en de snelle beeindiging onbehoorlijk bestuur vindt.

Uit  onderzoek van ZorgKiezer.nl blijkt echter dat slechts een kleine meerderheid van de tandartsen (53%) ook na 1 januari wil doorgaan met het experiment met vrije tarieven in de mondzorg. Belangrijkste reden hiervoor is volgens hen dat het experiment de tijd moet krijgen om zich te bewijzen en de tandartsen veel tijd en geld hebben gestoken in het aanpassen van hun werkwijze.

De tandartsen zijn onderling sterk verdeeld want een bijna even grote groep (47%) wil zo snel mogelijk stoppen en geeft de voorkeur aan door de overheid bepaalde tarieven. Zij krijgen veel vragen van patienten over de tarieven en vinden dat de discussie hierover de vertrouwensrelatie met de patient onder druk zet. Dat blijkt uit een spoedonderzoek van de vergelijkingssite ZorgKiezer.nl onder 212 van de circa 5000 tandartsen in Nederland.

Vorige week bleek uit cijfers van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZA) dat de prijzen bij tandartsen in het eerste kwartaal van dit jaar met bijna 10% zijn gestegen. In het tweede kwartaal zijn de prijzen nog verder gestegen tot in totaal 12% ten opzichte van vorig jaar, zo bleek uit onderzoek van ZorgKiezer.nl dat de tandartstarieven van 3.058 tandartsen monitort.

Peter Ruys, directeur van ZorgKiezer.nl: “Het is opvallend dat slechts een kleine meerderheid van de tandartsen nog door wil met het experiment. Vrijwel geen enkele van de ondervraagde tandartsen was er erg gelukkig mee. Veel tandartsen die willen doorgaan met de vrije tarieven geven aan dat het experiment voor hun eigenlijk niet had gehoeven, maar nu het experiment er is gekomen, het wel de tijd moet krijgen.”

Gisteravond heeft de Tweede Kamer een motie aangenomen om te stoppen met het experiment met de vrije tarieven. Inmiddels heeft minister Schippers aangekondigd om het experiment per 1 januari te beeindigen. Vanaf 1 januari 2013 worden de prijzen weer vastgesteld door de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa).

Recente artikelen