ALS-Centrum Nijmegen stopt per 1 juli

Array

Sinds 1 juli 2012 maakt het UMC St Radboud Nijmegen geen deel meer uit van het ALS Centrum Nederland. Spierziekten Nederland begrijpt de beslissing van het UMCN, maar vindt het wel jammer dat de basis van het ALS Centrum hierdoor kleiner is geworden.

Logo ALS Centrum.In overeenstemming met het huidige beleid in Nederland om zorg en onderzoek van zeldzame aandoeningen meer te concentreren heeft het UMC St Radboud Nijmegen besloten om de ALS divisie in Nijmegen vanaf juni 2012 geleidelijk af te bouwen. De divisie sluit op 1 januari 2013 definitief zijn deuren. Patienten met ALS worden doorverwezen naar het UMC Utrecht en het AMC in Amsterdam.

Concreet betekent dit dat vanaf 1 juli 2012 de diagnostische dagbehandeling voor nieuwe patienten met ALS in Nijmegen wordt gesloten. Aan de verwijzende specialisten wordt geadviseerd om nieuwe patienten met ALS door te sturen naar het UMC Utrecht of het AMC. Patienten met ALS die reeds onder dagbehandeling staan kunnen onder behandeling blijven in UMC St Radboud of kunnen ervoor kiezen om te worden terugverwezen naar de verwijzend specialist. Patienten met ALS die vanuit het UMC St Radboud deelnemen aan de *EMPOWER/ENVISION studie* kunnen tot aan het eind van de trial blijven participeren in de studie, ook indien deze studie zal doorlopen tot na januari 2013.

Het ALS Centrum Nederland garandeert dat deze beslissing niet ten koste zal gaan van de kwaliteit van de patientenzorg in Nederland. Het UMC Utrecht en het AMC zullen de inzet voor een optimale zorg voor patienten met ALS in Nederland onverminderd voorzetten. In haar strategie voor de komende 5 jaar heeft het UMC Utrecht *ALS* tot speerpunt van het ziekenhuis benoemd voor patientenzorg en wetenschappelijk onderzoek. Dit zorgt ervoor dat het ALS Centrum Nederland zich kan blijven ontwikkelen als het kennis- en expertisecentrum rondom deze ziekte. Het leveren van topzorg en het doen van grensverleggend onderzoek staan hierbij centraal.

bron: VSN

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen