`Vergoed steun bij stoppen roken’

Mensen steunen bij het stoppen met roken, levert grote besparingen op in de gezondheidszorg. De opbrengst is meer dan twee keer zo groot als de kosten van de ondersteuning.

RokenDat stelt prof. Maureen Rutten-van Moelken. Zij is eind juni aangesteld als hoogleraar bij het instituut iBMG in Rotterdam. Haar specialisatie is hoeveel innovaties voor chronische zieken kosten en opbrengen.

Friesland
Prof. Rutten wijst erop dat in Friesland is gebleken dat meer mensen stoppen met roken als ze gesteund worden, met begeleiding (therapie) en middelen als nicotinevervangers, bupropion en varenicline.
Stoppen met ondersteuning blijkt bijna drie keer succesvoller dan stoppen zonder. Ook een half jaar steun helpt al.

Preventiesucces
Per 1 januari 2012 is ondersteuning bij stoppen met roken uit het basispakket van de verzekering geschrapt. Dit ondanks de berekening dat tabaksbestrijding jaarlijks meer dan 5.000 levens redt. Het succes is in kaart gebracht door de afdeling Maatschappelijke Gezondheidszorg van het Erasmus MC

SigarettenNicotinevaccin
De meest interessante innovatie op rookgebied is volgens prof. Rutten het nicotinevaccin. Dit lijkt ervoor te zorgen dat er anti-lichamen tegen nicotine worden aangemaakt. Hierdoor bereikt de nicotine de hersenen niet meer. Het rookgenot, en dus het verslavend effect, blijft uit.