Zorggroepen leggen een stevige basis voor hun eigen kwaliteit

Array

Vandaag presenteren de Adviesgroep Ketenzorg en de kamer zorggroepen van de LVG de kritische kwaliteitskenmerken waaraan zorggroepen in Nederland voor het einde van het jaar willen voldoen. Zorggroepen leveren sinds een aantal jaren chronische zorg voor mensen met diabetes, COPD en een verhoogd risico op hart- en vaataandoeningen. De zestien kritische kenmerken beschrijven op een aantal gebieden, zoals bijvoorbeeld optimale zorg en samenwerking, de kwaliteit die zorggroepen willen leveren. Met de presentatie van deze elementaire kwaliteitskenmerken zetten de zorggroepen een belangrijk stap op weg naar een systematisch kwaliteitsbeleid voor de chronische zorg in Nederland.

De zorggroepen bespraken op 21 juni j.l. tijdens een breed opgezette werkconferentie met elkaar de kwaliteitskenmerken. De vertegenwoordigers van zorggroepen kwamen gezamenlijk tot de conclusie dat de tijd rijp is om de kwaliteitskenmerken van de zorgorganisaties voor mensen met een chronische aandoening vast te stellen. De kritische kwaliteitskenmerken beschrijven de zestien uitgangspunten waaraan zorggroepen voor het eind van het jaar willen voldoen, zoals het werken volgens zorgprogramma’s gebaseerd op de zorgstandaarden en deelname aan het verzamelen van landelijk vastgestelde kwaliteitsindicatoren. Het benoemen van de kritische kwaliteitskenmerken vormt de eerste betekenisvolle stap op weg naar een systematisch kwaliteitssysteem dat door de branche van zorggroepen zelf is opgezet.

 

De Adviesgroep Ketenzorg (LHV en VHN) en de kamer zorggroepen van de Landelijke Vereniging voor Georganiseerde eerste lijn (LVG) legden het afgelopen half jaar de basis voor een systematisch kwaliteitsbeleid. In een gezamenlijk project bundelden beide organisaties zoveel mogelijk beschikbare kennis en informatie over de kwaliteit van de ketenzorg. Hierbij werd gebruik gemaakt van actuele onderzoeken naar de kwaliteit, waaronder het onderzoek van het Nationaal Actieprogramma Diabetes en onderliggende modellen. Ook werden gesprekken gevoerd met een tiental zorggroepen over de actuele kwaliteitsvraagstukken binnen hun organisatie. In een expertmeeting waarin alle landelijke experts op het gebied van kwaliteit van ketenzorg waren vertegenwoordigd, werd de verzamelde informatie gecomprimeerd tot een overzicht van de meest elementaire kwaliteitskenmerken op dit moment.

 

Het kwaliteitsproject krijgt een vervolg binnen de gezamenlijke organisatie voor zorggroepen die de Adviesgroep Ketenzorg (een gezamenlijk initiatief van de Landelijke Huisartsenvereniging (LHV) en de Vereniging Huisartsenposten Nederland (VHN)) en de kamer zorggroepen van de LVG het komende half jaar met elkaar willen opzetten. De samenvoeging van de Adviesgroep Ketenzorg en de kamer zorggroepen van de LVG tot één organisatie voor zorggroepen moet bijdragen aan het verder verbeteren van de kwaliteit van de ketenzorg, het verkrijgen van inzicht in de resultaten en het bestendigen en professionaliseren van de zorggroepen.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen