Verbeter de mondzorg

Array

Om de mondzorg te verbeteren moeten evidence based richtlijnen worden opgesteld. Ook moeten de medisch en tandheelkundige beroepsgroepen meer met elkaar in contact komen en naar elkaar verwijzen. Dat staat in het advies “De mondzorg van morgen” van de Gezondheidsraad.

[IMG]De mond wordt vaak los van de rest van het lichaam beschouwd
Gezondheidsproblemen zoals ondervoeding, infecties, stress en chronische ziekten geven echter ook symptomen in de mond. Veel medicijnen en therapieen tegen chronische aandoeningen hebben bijwerkingen, zoals vermindering van  speeksel. Sommige mondziekten en tandheelkundige behandelingen leiden tot gezondheidsproblemen, bijvoorbeeld allergische reacties door het gebruik van vulmaterialen in de mond. Mondzorg is daarom van belang voor een goede gezondheid.

Praktische aanpak
Veel ouderen zijn niet meer in staat hun gebit goed te verzorgen. Binnen Zorg voor Beter heeft V&VN in 2011 met `TNO en ROC ASA het project `Mondzorg is hoofdzaak’ uitgewerkt. Onderdeel was het maken van een effectief mondzorgbeleid voor zorginstellingen met richtlijnen voor verpleegkundigen en verzorgenden. Hiervoor is een mondzorg doe-het-zelf-pakket gemaakt met mondzorgkaarten en een instructievideo/dvd. Verder is voor het initiele onderwijs voor helpende, verzorgenden en verpleegkundigen een onderwijspakket mondzorg ontwikkeld.

Binnenkort zijn alle documenten van het project `Mondzorg is hoofdzaak’ te vinden op het kennisplein Zorg voor Beter.

bron: V&VN

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen