Eigen risico zorg naar 350 euro leidt tot nog meer betalingsproblemen

Als het verplichte eigen risico voor de zorg volgend jaar stijgt van 220 naar 350 euro, zal dit leiden tot meer betalingsproblemen. Meer mensen zullen het eigen risico niet kunnen opbrengen en hiervoor een betalingsregeling moeten treffen met hun verzekeraar”, denkt Huibers van de financiele vergelijkingssite.

Gisteren berichtte het NRC Handelsblad dat steeds meer mensen hun zorgverzekering niet kunnen betalen. Er werden in de eerste helft van dit jaar 15 procent meer betalingsregelingen getroffen dan in de eerste helft van vorig jaar. Deze grote toename wijten veel verzekeraars aan de stijging van het verplichte eigen risico van 170 euro in 2011 naar 220 euro in 2012. “Volgend jaar wordt het eigen risico nog verder verhoogd. Het ligt dus voor de hand dat het aantal mensen dat de zorgkosten niet kan opbrengen, verder zal stijgen”, zegt Huibers.

Volgens cijfers van het Ministerie van Volksgezondheid Welzijn en Sport maakt ongeveer 55 procent van alle verzekerden het eigen risico volledig vol. Natuurlijk gebruikt niet iedereen het volledige verplichte eigen risico. Het Centraal Plan Bureau (CPB) heeft voorspeld dat het gemiddelde bedrag dat verzekerden kwijt zijn aan het verplichte eigen risico in 2012 ongeveer 135 euro is. Bij een verplicht eigen risico van 350 euro in 2013 wordt een gemiddeld bedrag van 200 euro geschat.

Uitzonderingen eigen risico

Niet alle zorg valt binnen het eigen risico. Zorg die niet onder het eigen risico valt en waarvoor het geen zin heeft om op te besparen zijn:

  • Huisartsbezoek
  • Verloskundige zorg of kraamzorg
  • Zorg die vergoed wordt door eventuele aanvullende verzekeringen
  • Zorgkosten voor kinderen tot 18 jaar

 

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen