Ver weg, toch contact

Array

Via een live-beeldschermverbinding kunnen patienten op de Volwassenen IC contact leggen met hun familieleden en vrienden. Het Erasmus MC is het eerste ziekenhuis in Nederland dat deze mogelijkheid biedt.

Webcam
Verpleegkundig specialist Fezila Abid-Ali (foto) bedacht het concept van een ‘Skype’-achtige verbinding via internet. Met een laptop met webcam kan – op verzoek van de familie – verbinding worden gemaakt met de patient.

Fezila Abid-Ali
Zo’n jaar geleden kwam Abid-Ali op het idee. “Er lag een patient geisoleerd op de IC. Door zijn opname kon hij z’n zoontje vier maanden niet zien. Daar moest toch een oplossing voor komen'”

Meningen
De verpleegkundige peilde meningen en kwam met de live-verbinding. Het middel wordt alleen ingezet als familieleden en vrienden echt niet in staat zijn om te komen.

Veilig
“Ik heb veel medewerking gekregen van andere collega’s, zoals de security officer”, zegt Abid-Ali. “Daardoor is de verbinding niet alleen veilig, maar ook wettelijk mogelijk.”

New Delhi
Abid-Ali: “Vorig jaar heb ik meegemaakt dat een vrouw op sterven lag. Ze was omringd door haar gezin. Alleen haar zoon ontbrak, omdat hij op zakenreis was naar New Delhi. Dankzij de live-verbinding via de laptop, kon hij zijn moeder toch nog in leven zien.” De zoon was daar erg dankbaar voor: na terugkomst bracht hij een bezoekje aan het Erasmus MC om Abid-Ali persoonlijk te bedanken.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen