Oplevering nieuw ziekenhuis Heerhugowaard blijft eind 2015

Array

Het definitief ontwerp van het Regionaal Topklinisch Interventiecentrum (RTIC) is naar verwachting in april/mei 2013 klaar. Dat zei Harry Luik, voorzitter raad van bestuur MCA Gemini Groep (MGG), tijdens een bijeenkomst voor de pers op 19 juli 2012 in het gemeentehuis van Heerhugowaard. Uitgangspunt blijft om het nieuwe ziekenhuis in Heerhugowaard eind 2015 op te leveren.

Begin maart jl. presenteerde de raad van bestuur van MCA Gemini Groep (MGG) zijn voorgenomen beleid rond de verdeling van het zorgaanbod (de zogenoemde zorgprofielen) over Gemini Ziekenhuis, MCA en het RTIC. Nieuwe kennis en ontwikkelingen waren aanleiding voor de raad van bestuur eerdere ideeen over de verdeling van de zorg over de drie belangrijkste MGG-locaties te herzien. Dit beleid wordt besproken met de verschillende inspraakorganen in MGG en vastgesteld in september 2012.

Geen ingrijpende wijzigingen
Voor het RTIC hebben de wijzigingen op de zorgprofielen geen al te ingrijpende consequenties. Vooralsnog ziet het ernaar uit dat de in oktober 2011 gepresenteerde schets slechts een kleine wijziging ondergaat, in die zin dat de ‘meandervorm’ iets wordt ingekort. Het RTIC blijft in belangrijke mate hetzelfde: hét centrum voor complexe operaties en intensieve, gespecialiseerde zorg. Het gebouw en de bijbehorende voorzieningen worden echter nog meer toegespitst op acute, complexe en hoogrisicovolle zorg. Er komen tien operatiekamers en zo’n 550 bedden.
MCA (locatie Alkmaarderhout) gaat vooralsnog verder als poliklinisch- en behandelcentrum, met dagbehandelingfaciliteiten (zes operatiekamers en 100 à 120 bedden/stoelen). Het Gemini Ziekenhuis in Den Helder wordt een systeemziekenhuis, met ook geboortezorg, chronische zorg en voor- en nazorg.

Planning
Dit najaar wordt de fase van het Voorlopig Ontwerp (VO) afgerond (indelingplattegronden). Er worden geen grote wijzigingen meer verwacht, zodat kort daarop de fase van het DefinitiefOntwerp wordt ingezet. De daaropvolgende technische fase vraagt vervolgens nog een half jaar.

Globale planning:

  • najaar 2012: start inspraakprocedure en vooroverleg met diverse overlegpartners, met betrekking tot omgevingsvergunningen zoals provincie en Hoogheemraadschap
  • eind 2012/begin 2013: start bestemmingsplanprocedure
  • medio 2013: start aanpassing wegen en kruispunten in het gebied
  • tweede helft 2013: start bouw

Financiering
Verwacht wordt in het eerste kwartaal van 2013 zicht te hebben op de financiering. Streven is de businesscases in oktober a.s. klaar te hebben, waarna ze – na goedkeuring door de raad van toezicht – richting banken en andere potentiele financiers gaan. Gemeente Heerhugowaard denkt ook mee over financiering.

Bron: MCA

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen