Speurtocht met een geurtje

Sinds kort kan met DNA de bacteriesamenstelling in ontlasting worden onderzocht. Het doel is te bepalen welke bacteriën welke ziekten veroorzaken.

Ziekte van Crohn

“Er bestaan aanwijzingen voor een verband tussen bacterien in de darm en aandoeningen zoals overgewicht, de ziekte van Crohn, astma en eczeem”, zegt Robert Kraaij, onderzoeker bij het genetisch laboratorium van de afdeling Inwendige Geneeskunde.

Betere behandeling

Sinds kort kunnen onderzoekers met de Next Generation Sequencing-methode op basis van DNA de samenstelling van bacteriestammen vaststellen. Wanneer duidelijk is welke bacterie welke aandoening veroorzaakt, kunnen patiënten mogelijk een betere behandeling krijgen van hun ziekte.

Tupperware bakje

Om de verbanden tussen bacteriën en ziekten in kaart te brengen, gaat Kraaij ontlasting verzamelen van twintigduizend deelnemers van de twee grote bevolkingsonderzoeken ERGO en Generation R. Met een soort tupperware bakje kunnen de deelnemers thuis hun ontlasting opvangen en daarvan een beetje, in een speciale enveloppe, opsturen naar het Erasmus MC.

Bron: Erasmus MC

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen