Speurtocht met een geurtje

Serious chemist working with colourful dna helix diagram inteface

Sinds kort kan met DNA de bacteriesamenstelling in ontlasting worden onderzocht. Het doel is te bepalen welke bacteriën welke ziekten veroorzaken.

Ziekte van Crohn

“Er bestaan aanwijzingen voor een verband tussen bacterien in de darm en aandoeningen zoals overgewicht, de ziekte van Crohn, astma en eczeem”, zegt Robert Kraaij, onderzoeker bij het genetisch laboratorium van de afdeling Inwendige Geneeskunde.

Betere behandeling

Sinds kort kunnen onderzoekers met de Next Generation Sequencing-methode op basis van DNA de samenstelling van bacteriestammen vaststellen. Wanneer duidelijk is welke bacterie welke aandoening veroorzaakt, kunnen patiënten mogelijk een betere behandeling krijgen van hun ziekte.

Tupperware bakje

Om de verbanden tussen bacteriën en ziekten in kaart te brengen, gaat Kraaij ontlasting verzamelen van twintigduizend deelnemers van de twee grote bevolkingsonderzoeken ERGO en Generation R. Met een soort tupperware bakje kunnen de deelnemers thuis hun ontlasting opvangen en daarvan een beetje, in een speciale enveloppe, opsturen naar het Erasmus MC.

Bron: Erasmus MC