Tijd heelt vrees voor borstkanker

Array

Proefschrift Mariska den Heijer ‘Met het verstrijken van de tijd’
Vrouwen met erfelijke aanleg voor borstkanker kunnen kiezen voor regelmatige controles of preventieve amputatie. Hoe gaat het met hen als de tijd verstrijkt?

Aanleg
Bij een kleine minderheid van vrouwen die borstkanker krijgt, is dat te wijten aan erfelijke aanleg voor tumoren. Sommige van hen besluiten tot preventieve borstamputatie, gevolgd door chirurgische reconstructie.

Borstcontrole
Artsen noemen deze ingreep `profylactische mastectomie’. Onder meer het Erasmus MC-Daniel den Hoed is hierin gespecialiseerd. Het alternatief waarvoor veel vrouwen kiezen, is regelmatige borstcontrole. Doel daarvan is kanker zo vroeg mogelijk te ontdekken.

Verstreken tijd
Hoe vergaat het erfelijk belaste vrouwen na verloop van tijd? Dat onderzocht medisch psycholoog dr. Mariska den Heijer. Sinds 2007 volgde zij bijna 250 vrouwen die kozen voor controles of amputatie.

Meerderheid
De meerderheid, zo blijkt, ondervindt op den duur geen vergaande emotionele schade. Echter, 15 tot 20% lijdt aan langdurige stress.

Wat helpt wel?
Vrouwen met een sterke eigenwaarde blijken minder problemen te ondervinden. Wat ook helpt, is het gevoel controle over het leven te hebben. Openlijk praten over de erfelijke aanleg, werkt eveneens positief.

Wat helpt niet?
Het welbevinden wordt geschaad door een laag zelfbeeld en het gevoel gestigmatiseerd te zijn door de erfelijke aanleg. Ook zwijgen over dit onderwerp werkt negatief, concludeert dr. Den Heijer.

Meer weten? Zie het proefschrift ‘Met het verstrijken van de tijd ’

Bron: Erasmus MC

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen