CS-PDMS versterkt de patiëntenzorg in ZGT

Array

Ziekenhuisgroep Twente (ZGT) heeft sinds kort met het patient data management systeem (PDMS) van ChipSoft een compleet beeld van de patient op de IC. De software legt automatisch zeer nauwkeurig de vitale gegevens van patienten op de afdeling vast en maakt deze inzichtelijk voor de zorgverleners. “Het ziekenhuis is een ChipSoft-huis en daarom hebben we heel bewust gekozen voor het PDMS van ChipSoft. Naast goede patientzorg, hebben we nu ook op de IC complete digitale verslaglegging. Het systeem is hierdoor een versterking van de patientzorg”, aldus Harrie Verheij, zorgmanager Intensive Care.

Om een IC-patient te behandelen heeft de zorgverlener veel gegevens nodig. Al deze gegevens zijn voor de behandelaar verzameld in het systeem, zodat het op ieder moment eenvoudig toegankelijk is. De arts en verpleegkundige vinden hier onder meer automatische data acquisitie van bloeddrukmeters, infuuspompen, beademings-, dialyse- en koelapparatuur. Ook hebben ze toegang tot alle verpleegkundige en medische registraties uit de dossiers van het ziekenhuis. “Het PDMS is geïntegreerd in het elektronisch patientendossier, waardoor gegevens eenvoudig toegankelijk zijn. Ook andere afdelingen hebben de beschikbaarheid over de noodzakelijke gegevens”, aldus Verheij. “Het beoordelen van meetgegevens is eveneens vereenvoudigd; voorheen moesten we bijvoorbeeld aan het einde van de dag zelf de vochtbalans berekenen. Nu wordt de vochtbalans continu nauwkeurig bijgehouden.”

Overzichtelijk verloop score
De scorelijsten van de patient, zoals de pijn-, delier- en decubitusscore, worden digitaal bijgehouden. “Het digitaal vastleggen heeft als grootste voordeel dat we de scores op lange termijn beter kunnen volgen. Voorheen legden we de punten vast middels observatie en verslaglegging. Nu leggen we scores objectief vast door ze te meten volgens een standaard. We hebben hierdoor een overzichtelijker beeld van het verloop”, vertelt Verheij. Daarnaast worden uit de patientdata automatisch de bijhorende scores berekend voor de aanlevering aan stichting NICE (Nationale Intensive Care Evaluatie).

Veiligheid voor patient
Naast scorelijsten is ook het elektronisch voorschrijfsysteem (EVS) geïntegreerd binnen het PDMS. De arts heeft hierdoor niet alleen snel toegang tot het volledige medicatieprofiel van de patient, hij kan ook direct medicatie voorschrijven. De gegevens van een infusie zijn ook zichtbaar in de toedieningsregistratie- en medicatielijst. Verheij legt uit waarom juist het EVS van ChipSoft voor ZGT een logische keuze was: “Doordat we gebruik maken van het EVS in combinatie met het PDMS, zijn kwetsbare koppelingen overbodig. Het is een volledig geïntegreerd onderdeel.”

“We hebben in het systeem inzichtelijk wie een bepaalde medicatieopdracht voorschrijft, goedkeurt en uitvoert”, aldus Verheij. “Via een totaaloverzicht is voor de afdeling bovendien beter dan voorheen te traceren wie wat heeft uitgevoerd. De patient ervaart hier de voordelen van, doordat de verslaglegging completer is. Er zit een beveiliging in het systeem, waardoor we het een ‘intelligent systeem’ noemen. Dit treedt bijvoorbeeld in werking bij het voorschrijven van hoog risico medicatie, wat vaak voorkomt op de IC. Bij zo’n medicatieopdracht controleert het EVS of de dosering van de medicatie past bij het gewicht van de patient, zodat er geen toxische waarden ontstaan. Het systeem alarmeert wanneer het wel zo is. Met deze extra bewaking kunnen we extra zorgvuldig en veilig werken.”

Het scherm toont gegevens van vitale waarden, scores, medicatie, vocht en vochtbalans.

Gestructureerde overdracht
Wanneer de IC-patient wordt overgeplaatst naar een andere afdeling, maakt ZGT gebruik van de gestructureerde digitale overdracht. Verheij: “De overdracht van patientgegevens is zeer volledig. Mede door de integratie met het verpleegkundig en medisch dossier is het volledige verloop van de behandeling snel inzichtelijk voor de volgende behandelaar. Iedere behandelaar heeft direct de beschikking over duidelijke en nauwkeurige gegevens die inzicht geven in de situatie van de patient.”

Optimaal behandelen
Het PDMS is beschikbaar om op diverse afdelingen van een zorginstelling de gegevens van alle mogelijke apparatuur te integreren in het zorginformatiesysteem. Zo stelt de software op de IC van ZGT de arts en verpleegkundige in staat om de patient optimaal te monitoren en te behandelen met behulp van onder meer nauwkeurige metingen, overzichtelijke scores en het geïntegreerde elektronisch voorschrijfsysteem. Hiermee is de patient ervan verzekerd dat zijn zorgverleners keuzes maken op basis van de complete informatie uit het systeem.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen