Meer controle op farmaceutische industrie

Array

Groen Links vindt dat de Farmaceutische industrie verantwoording moet af leggen over haar beleid. Zij wil meer transparantie, onafhankelijke informatie en controle op Europees niveau. GroenLinks-Tweede Kamerlid Linda Voortman wil met dit driepuntenplan bereiken dat de belangen van de medicijngebruiker weer voorop komen te staan. Het nieuws van de afgelopen weken over hoge medicijnkosten, overmedicatie en oneerlijke concurrentie maakt volgens GroenLinks duidelijk dat de industrie nu aangepakt moet worden.

“We moeten mensen beter maken en niet de kas van farmaceuten onnodig spekken”, zegt Voortman.

“Er gaat van alles fout met ondoorzichtige sponsoring, het vernietigen van voorraden en met de verlenging van patenten. Terwijl het juist van levensbelang is dat medicijnen voor de gebruiker betaalbaar zijn en blijven. Ik vind dat de politiek fabrikanten moet dwingen hun gedrag te verbeteren.”
Driepuntenplan
Voortman wil dat de overheid grip krijgt op de prijzen van medicijnen. Farmaceutische bedrijven moeten inzichtelijk maken wat het kost om een middel te maken, en uiteindelijk kan de overheid een prijsplafond invoeren. Verder moeten de producenten van medicijnen eerlijke informatie verstrekken over de noodzaak van hun producten. Als laatste wil GroenLinks Europa in stelling brengen. Eurocommissaris Joaquin Almunia (Mededinging) moet farmaceutische bedrijven in het uiterste geval een boete op kunnen leggen als ze de fout ingaan.

“Ik wil met dit driepuntenplan een fundamentele discussie starten over de farmaceutische industrie. Laten we niet langer wachten en direct verbetering eisen waar dat kan. Patienten worden de dupe van ongeduldige aandeelhouders die de sector losweken van haar maatschappelijke taak”, aldus Voortman.

Voorstel 1: Cijfers boven tafel
Transparantie is de sleutel tot verandering in de sector. Farmaceutische bedrijven moeten openbaar maken wat de ontwikkeling van een nieuw medicijn heeft gekost. Door inzicht te geven in de prijsopbouw kan iedereen nagaan of de ontwikkelkosten echt de reden is voor een hoge prijs. Nederland kan bij dit voorstel een voorbeeld nemen aan Duitsland, dat onlangs wetgeving aannam die een onafhankelijke commissie de laatste stem geeft in het bepalen van de prijzen van bepaalde geneesmiddelen.

Voorstel 2: Onafhankelijke informatie
Iedereen heeft recht op onafhankelijke informatie over medicijnen. Nog te vaak onderhouden farmaceutische bedrijven websites die objectief lijken, maar eigenlijk de verkoop van een bepaald medicijn moeten stimuleren. Daarnaast beperken we de invloed van de farmaceutische industrie op de richtlijnontwikkeling voor ziektes. Zo voorkomen we dat medicijnen waarvoor sterk gelobbyd wordt meer kans maken te worden opgenomen in behandelplannen. Kortom: de sector moet duidelijkheid verschaffen over waar onafhankelijk onderzoek eindigt en promotieactiviteiten beginnen.

Voorstel 3: Controle op Europees niveau
De farmaceutische industrie trekt zich niets aan van grenzen. Eurocommissaris Joaquin Almunia van Mededinging zou meer menskracht moeten inzetten om farmaceutische bedrijven die de fout ingaan te beboeten. Een snel besluit over het opleggen van een boete – die kan oplopen tot tien procent van de jaaromzet – heeft een afschrikkend effect op andere farmaceutische bedrijven die generieke concurrenten van de markt proberen te houden.
Bron: Groen Links

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen