Aziatische tijgermug in Oss gevonden

Array

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA)is op donderdag 16 augustus 2012 op een bedrijventerrein in Oss begonnen met de bestrijding van de Aziatische tijgermug. Bij een controle is de tijgermug aangetroffen bij een importeur van gebruikte banden.
De bestrijding is een voorzorgsmaatregel zodat de muggen geen kans krijgen zich te verspreiden in Nederland. Alle bedrijven in de omgeving van de bandenhandel zijn geinformeerd over de bestrijding. Vorige maand is deze exotische mug ook aangetroffen op bedrijventerreinen in de gemeenten Moerdijk en Weert.

Bestrijding noodzakelijk
Door voorvallen in het buitenland is bekend dat de Aziatische tijgermug ziekten kan overbrengen op mens en dier. In Nederland zijn nog geen exotische muggen aangetroffen die drager zijn van ziekteverwekkende virussen of parasieten. Om te voorkomen dat de muggensoort zich op het bedrijventerrein in Oss verder vermenigvuldigt en verspreidt, is gekozen voor actieve bestrijding. De tijgermug komt oorspronkelijk uit Azie maar heeft zich al verspreid over andere delen van de wereld, waaronder Zuid-Europa.

Regelmatige controles sinds 2009
In 2009 is gestart met regelmatige controles op de aanwezigheid van exotische muggen bij bedrijven die handelen in gebruikte autobanden. Er zijn sinds 2009 drie verschillende exotische muggensoorten aangetroffen bij bandenbedrijven in Nederland: de Aziatische tijgermug, de Amerikaanse rots-poelmug en de gele koortsmug. Na zo’n vondst is de NVWA samen met het Kenniscentrum Dierplagen begonnen met bestrijding van de muggen, op het bedrijf zelf en in de omgeving. Dan worden middelen gebruikt die zowel larven als volwassen muggen doden.

De gemeente Oss heeft geen rol bij de bestrijding van deze muggen. Voor informatie over de bestrijding kunt u terecht bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit, telefoon (0800) 0488, mail: [email protected]. Met vragen over gezondheid kunt u terecht bij Bureau Gezondheid, Milieu en Veiligheid van de GGD Brabant en Limburg, telefoon (0900) 368 68 68. Onder aan deze pagina vindt u een overzicht met veel gestelde vragen en een informatiebrief over de bestrijding van exotische muggen.

Bron: VWA

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen