Minister-president Guinee zeer tevreden met komst Africa Mercy!

De Africa Mercy, het varende ziekenhuis van de internationale hulporganisatie Mercy Ships, is aangekomen in Guinee. En opnieuw is het een missie die met de nodige spanning is omgeven. Het grootste particuliere hospitaalschip ter wereld is woensdag 22 augustus in Guinee aangekomen.

De Africa Mercy, een varend ziekenhuis met onder andere zes operatiekamers aan boord, was ruim een week eerder, na een korte onderhoudsbeurt op Tenerife, vertrokken naar Guinee. Daarvóór lag het schip, met 450 vrijwilligers aan boord, in onder meer Togo en Sierra Leone. Landen waar vaak genoeg onrust is. Ook Guinee is in de afgelopen jaren strijdtoneel geweest van politieke onrust. Nog maar enkele jaren geleden werden vreedzame protesten van de bevolking hardhandig de kop in gedrukt. Tientallen doden waren het gevolg. Meer dan honderd vrouwen werden met veel geweld aangerand en verkracht. Op dit moment lijkt, onder leiding van de president die na de onlusten werd verkozen, een verandering naar meer democratie zichtbaar.

De Africa Mercy verricht al bijna 35 jaar onder zeer moeilijke omstandigheden duizenden gratis operaties onder de armsten van Afrika. Op uitnodiging van de betreffende regering ligt het schip tien maanden in de haven. Massaal komen mensen uit het land naar de haven en hopen voor de gratis medische zorg in aanmerking te komen. Alle chirurgen en verplegend personeel aan boord werken zonder salaris, om daarmee de gratis zorg mogelijk te maken.

Mercy Ships heeft overigens voor begin 2013 dringend verpleegkundigen nodig, die voor een periode aan boord van het schip willen werken. Ook artsen zijn van harte welkom. Hoe meer de operatiekamers en de verpleegafdeling volledig kunnen worden ingezet, des te meer mensen kunnen worden geholpen. Meer informatie over vacatures aan boord van de Africa Mercy is te vinden op de website van de organisatie, die haar kantoor in Rotterdam heeft.

De Africa Mercy werd verwelkomd door de Minister-president van Guinee, Mohamed Said Fofana. Zijn woorden benadrukten sterk de dringende noodzaak van het werk van Mercy Ships ‘Als land zijn we dankbaar dat de Africa Mercy hier is om de noodzakelijke en essentiele medische zorg te geven aan veel van onze inwoners. Ook is het goed dat Mercy Ships investeert in de training van onze eigen, lokale artsen, verpleegkundigen en klinieken. Namens elke inwoner van ons land wil ik jullie danken voor de hoop en genezing die jullie aan Guinee kunnen en willen bieden.

Minister-president Fofana was bijzonder blij met de lengte van de missie. De Africa Mercy zal namelijk 10 maanden in Guinee blijven.‘In deze periode waarin Mercy Ships operaties en medische zorg aanbiedt zullen duizenden levens compleet veranderd worden!’

De Minister-president doelde met zijn woorden op het enorme effect dat et werk van Mercy Ships heeft. In veel gevallen namelijk blijkt dat een operatie niet alleen voor de persoon in kwestie levensreddend of in ieder geval levensverlengend is, maar ook voor gezinnen en gemeenschappen. Waar bijvoorbeeld kinderen niet meer naar school kunnen en worden buitengesloten, kunnen zij na een operatie aan hun aandoening weer volop meedoen en is hun toekomst weer open. Moeders kunnen weer de zorg voor hun gezin opnemen, vaders kunnen weer voor hun gezin inkomen verwerven. Mensen die aan de kant van de samenleving staan en geen operatie konden betalen, kunnen dankzij de artsen en verpleegkundigen aan boord van de Africa Mercy uit hun isolement komen. In het – vlak voor de zomer verschenen – jaarverslag over 2011 blijkt dat de impact van Mercy Ships zeer groot is. Wie meer informatie wil of misschien wel betrokken wil raken als vrijwilliger aan boord van het schip, kan de website bezoeken: www.mercyships.nl

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen