Promotie: Minder moe met cognitieve gedragstherapie

Array

The mechanisms of change and implementation of cognitive behaviour therapy for chronic fatigue syndrome.
Cognitieve gedragstherapie helpt patienten met het chronisch vermoeidheidssyndroom (CVS) zich minder moe te voelen. In zijn promotieonderzoek zoekt psycholoog Jan Wiborg antwoord op de vraag waarom dat zo is en hoe deze behandeling voor meer mensen beschikbaar kan komen.

Zijn onderzoek toont aan dat een blijvende toename in lichamelijke beweging niet nodig is om zich beter te voelen, terwijl alle patienten wel een lichamelijk activiteitenprogramma volgden. Het lijkt er eerder op dat de ervaring in staat te zijn de eigen activiteiten op te bouwen patienten een gevoel van controle over de vermoeidheid geeft. Dit gaat vervolgens samen met een afname van vermoeidheid. Wiborg onderzocht ook of de behandeling door drie GGZ-instellingen kon worden overgenomen. Dit blijkt met de nodige begeleiding mogelijk te zijn. Het Nijmeegs Kenniscentrum voor Chronische Vermoeidheid (NKCV) is recent met een project gestart om cognitieve gedragstherapie voor patienten met CVS in samenwerking met verschillende GGZ-instellingen landelijk te verspreiden.

Biografie
Jan-Frederic Wiborg (Husum-Duitsland, 1978) studeerde klinische psychologie in Nijmegen. Bovenstaand onderzoek verrichtte hij bij het Nijmeegs Kenniscentrum voor Chronische Vermoeidheid, onderdeel van de afdeling Algemene Interne Geneeskunde, in samenwerking met de afdeling IQ Healthcare van het UMC St Radboud. Het onderzoek vond plaats binnen het onderzoeksinstituut Nijmegen Centre for Evidence Based Practice. Hij is momenteel werkzaam bij het UMC Hamburg-Eppendorf in Duitsland.

woensdag 5 september 2012

Tijd

10:30

Locatie

Academiezaal Aula, Comeniuslaan 2

Faculteit

Faculteit der Medische Wetenschappen

Promovendus

de heer drs. J.F. Wiborg

Promotors

prof. dr. G. Bleijenberg, prof. dr. M.J.P. Wensing

Copromotors

dr. H. Knoop

Contactpersoon

bron: RU

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen