RECTIFICATIE CPB: eigen betalingen zorg bij GroenLinks fors lager, zeker voor minima

Array

Het programma van GroenLinks zorgt ervoor dat zorg voor lage inkomens goedkoper wordt dan bij welke partij ook. Vandaag rectificeert het Centraal Planbureau (CPB) haar eerdere berekening.  Waar gisteren nog leek dat de gemiddelde eigen betalingen in de zorg bij GroenLinks het hoogste zou zijn, bleek vandaag dat er een typefout zat in de publicatie. Bij GroenLinks blijkt de zorg nu juist goedkoper te zijn dan bij de meeste andere partijen en zelfs veel goedkoper voor de laagste inkomens: gemiddeld 70 euro.

Sap: “Het CPB bevestigt dat lage inkomens bij ons het beste af zijn en we de kosten van de zorg het eerlijkst verdelen. Toen ik gisterenochtend zag dat de eigen betalingen in de zorg bij GroenLinks met 90 euro zou stijgen, wist ik dat dit niet kon kloppen. Terecht dat het CPB dit rechtzet.” 
GroenLinks kiest voor een eigen risico van 1,5% van het persoonlijk inkomen van iedereen. Mensen met een hoger inkomen gaan wel meer betalen aan het eigen risico.
Sap: “Dat is wel zo eerlijk. Nu heeft iedereen een even hoog eigen risico, ongeacht of je inkomen. Wij verdelen de lasten eerlijk, zo blijft de zorg toegankelijk voor iedereen.”
Na deze correctie blijkt dat gemiddeld de eigen betalingen bij D66 (40 euro erbij), CDA (50 euro), VVD (70 euro) en CU (50 euro) hoger uitvallen dan bij GroenLinks. Maar ook bij de SP, waar iedereen een eigen risico van 150 euro heeft, betalen de laagste inkomens een hoger eigen risico dan bij GroenLinks.
Sap: “Wij verdelen de zorgkosten eerlijker dan wie dan ook: Bij SP is het eigen risico voor iedereen hetzelfde, van bijstandsmoeder tot miljonair. Bij de VVD ook, daar gaan mensen sowieso 150 euro eigen bijdrage betalen bovenop een fors hoger eigen risico van 350  euro. Bij GroenLinks betalen de laagste inkomens gemiddeld maximaal 70 euro.”
Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen