Screening op kindermishandeling op SEH’s effectief

Array

Onderzoekers: “Systematisch onderzoek zorgt voor vijf keer hogere detectie van kindermishandeling.”
Voor het eerst is onderzocht of systematische screening van patienten op kindermishandeling effectief is. Screening zorgt voor een betere detectie van kindermishandeling, als er aandacht is voor training van artsen en verpleegkundigen. Ook is het belangrijk, objectieve checklists te hanteren. Onderzoekers van Erasmus MC publiceren hun bevindingen vandaag in het wetenschappelijke tijdschrift Pediatrics.

Goede observatiemogelijkheden, ervaring en training van hulpverleners op afdelingen Spoedeisende Hulp van ziekenhuizen zorgen voor betere detectie van kindermishandeling. In de groep kinderen die systematisch gescreend is, zijn vijf keer meer gevallen van kindermishandeling aan het licht gekomen dan in de groep die niet werd gescreend. In Nederland is screening op kindermishandeling op de Spoedeisende Hulp inmiddels wettelijk verplicht.

Onderzoekers van de afdelingen Maatschappelijke Gezondheidszorg en Kindergeneeskunde van het Erasmus MC deden onderzoek op zeven afdelingen Spoedeisende Hulp van ziekenhuizen. In totaal zijn 104000 kinderen tot 18 jaar in het onderzoek betrokken, die tussen februari 2008 en december 2009 het ziekenhuis bezochten.

bron: Erasmus MC

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen