Minister geeft verkeerd beeld over depots met ongebruikte hulpmiddelen

Array

97% van de ingenomen hulpmiddelen wordt 3 tot 10 maal hergebruikt
Minister Schippers van Volksgezondheid gaf afgelopen zondag in het programma ‘Eva Jinek op zondag’ een volledig achterhaald beeld van het hergebruik van mobiliteitshulpmiddelen. Zij deed het voorkomen alsof iedere burger direct nieuwe hulpmiddelen zoals scootmobielen krijgt. Hierdoor zouden er loodsen vol afgedankte, maar bruikbare hulpmiddelen zijn. Het beeld dat de minister schetst is echter geen weergave van de realiteit: 97% van de ingenomen hulpmiddelen wordt hergebruikt.

Alle ingenomen hulpmiddelen worden in plaatselijke, regionale of landelijke depots gereviseerd en staan dan binnen 1 week na binnenkomst klaar om opnieuw verstrekt te worden. Deze eerder gebruikte hulpmiddelen zijn eerste keuze bij de verstrekking van een hulpmiddel aan een gebruiker. Pas als er in geen van de depots een gelijkwaardig hulpmiddel aanwezig is, wordt een nieuw hulpmiddel geleverd. Afhankelijk van het soort hulpmiddel wordt deze 3 tot meer dan 10 keer hergebruikt. Alle Nederlandse gemeenten (Wmo), zorgverzekeraars (Zvw) en zorgkantoren (AWBZ) hebben met door hun gecontracteerde leveranciers  deze ‘depotafspraken’. Dankzij deze aanpak zijn de kosten van de inzet van hulpmiddelen drastisch verlaagd en ongeveer drie maal lager dan wanneer de hulpmiddelen niet hergebruikt zouden worden.

Conclusie:

  • Alle verstrekkers (Wmo, Zvw, AWBZ) van (mobilteits) hulpmiddelen werken actief met het hergebruik van eerder ingezette hulpmiddelen;
  • Hergebruikte hulpmiddelen zijn eerste keus in (her)verstrekking;
  • Meer dan 97% van de in de depots herbruikbare hulpmiddelen worden weer opnieuw ingezet;
  • Deze hulpmiddelen krijgen na een eerste gebruiker nog tussen de 3 en meer dan 10 gebruikers;
  • Dankzij deze efficiente en algemeen toegepaste werkwijze zijn de kosten van inzet van hulpmiddelen 3 maal lager dan zonder.

Bron: Firevaned

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen