Toolkit voor laaggeletterde patienten

Array

Vandaag is het eerste exemplaar van het pakket `Gezonde Taal, omgaan met laaggeletterdheid in de zorg’ aangeboden aan prof. dr. Jan Kimpen, voorzitter van de Raad van Bestuur van het UMC Utrecht.
De toolkit is een initiatief van het UMC Utrecht en is samen met Stichting Lezen & Schrijven ontwikkeld. Met de toolkit wordt in de eerste plaats ingezet op bewustwording bij medewerkers. Daarnaast krijgen zorgverleners concrete handvatten om laaggeletterdheid te herkennen en bespreekbaar te maken.

De toolkit bevat onder andere informatie over de risico’s die patienten lopen en de misverstanden die kunnen ontstaan als patienten onvoldoende geletterd zijn. Tegelijkertijd biedt de toolkit zorgverleners richtlijnen voor de begeleiding en bevat het een methode waarmee poliklinieken hun proces beter kunnen inrichten op laaggeletterden. NPCF-directeur Wilna Wind vindt de toolkit een mooi initiatief:
“Goede communicatie tussen arts en patient is enorm belangrijk en essentieel voor een veilige behandeling. Laaggeletterdheid staat een goede communicatie in de weg. De toolkit is een mooi instrument voor de arts om die hindernis te verlagen.”

(Medische) gevolgen laaggeletterdheid
Uit onderzoek blijkt dat mensen die de basisvaardigheden lezen, schrijven en rekenen onvoldoende beheersen, minder gezond zijn en vaker een arts bezoeken dan mensen die wel geletterd zijn. Laaggeletterden begrijpen (gezondheids)informatie en instructies vaak niet goed, waardoor de kans op fouten en misverstanden groot is. Zorgverleners kunnen niet voldoen aan de wettelijke plicht van informed consent als de patient de informatie niet goed begrijpt. Laaggeletterdheid leidt zo onder andere tot slechtere therapietrouw, maar ook tot een hogere no-show en vertraging in het proces. De meerkosten voor de zorgsector door laaggeletterdheid worden geschat op 61 miljoen euro per jaar.

Aanpak UMC Utrecht: Gezonde Taal
Het UMC Utrecht onderscheidt zich in haar aanpak door zich zowel te richten op laaggeletterdheid onder patienten, als onder medewerkers. Als zorgaanbieder is het UMC Utrecht verantwoordelijk voor adequate zorg en informatie aan patienten, die is afgestemd op de individuele behoeften van de patient. Als werkgever is het UMC Utrecht verantwoordelijk voor een veilige en stimulerende werkomgeving. Voor beide doelgroepen is een apart traject uitgezet. Voor medewerkers onder de naam `Taal op de Werkvloer’. Voor patienten onder de naam `Vertel het ons’.

Stichting Lezen & Schrijven
Van maandag 3 tot en met 9 september organiseert Stichting Lezen & Schrijven de Week van de Alfabetisering. In deze week wordt door heel Nederland stilgestaan bij laaggeletterdheid en de problematiek die dit onderwerp met zich meebrengt. Er worden door heel Nederland ruim 400 activiteiten georganiseerd, onder meer op het terrein van de gezondheidszorg.

bron: UMC Utrecht

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen