Meerderheid Nederlanders ervaart liever pijn dan jeuk door eczeem

In Nederland hebben twee miljoen mensen een huidaandoening, waarvan de grootste groep last heeft van eczeem. Recent onderzoek* wijst uit dat de mensen met eczeem de jeuk (80,7%), die bij deze huidaandoening hoort, verreweg het ergst vinden. De overgrote meerderheid verkiest pijn boven jeuk en ruim 40% zou de jeuk maar al te graag inruilen voor 100 muggenbulten.

Andere lichamelijke klachten als een schilferige huid, rode plekken en een droge huid worden tevens als vervelende symptomen bestempeld. Veel mensen met eczeem voelen zich onbegrepen en één op de vijf heeft behoefte ervaringen, tips en adviezen uit te wisselen.

Stress verergert eczeem
Eczeem is een chronische huidaandoening en kent rustige periodes, maar ook periodes waarin het eczeem juist opspeelt. Er zijn verschillende factoren die eczeem verergeren. Teveel spanning en stress zijn de grootste boosdoeners van eczeemklachten; 40% van de ondervraagden plaatst dit stipt op nummer één. Andere veelvoorkomende verergeraars zijn hitte (30,2%), allergieën (26,7%), wasmiddelen(26,3%) en bepaalde kledingstoffen zoals wol en synthetische materialen (22,4%).

Emotionele hinder
Eczeem heeft vaak verstrekkende gevolgen op emotioneel vlak. Veel mensen met eczeem geven aan zich bekeken te voelen en voor één op de vijf Nederlanders met eczeem brengt dit grote onzekerheid met zich mee. Naast het lichamelijk ongemak van jeuk, is het constant moeten insmeren (44,2%) de grootste ergernis, maar ook het nadenken over wat wel en niet te eten en te dragen (13,3%) wordt gezien als erg vervelend.

Stéphanie heeft sinds ze drie jaar oud is eczeem en ervaart dus al 23 jaar lang elke dag jeuk: “Ik heb zelfs wel eens citroensap in opengekrabde huid gespoten, omdat ik liever heb dat het pijn doet dan dat het jeukt”, aldus Stéphanie.

Delen van ervaringen
Ondanks dat eczeem een veelvoorkomend probleem is, denken veel mensen dat zij er alleen voor staan en dat niemand de ongemakken begrijpt. Zij praten er dus met niemand over. Dat terwijl acht op de tien ondervraagden met eczeem wel een grote behoefte heeft aan informatie en graag ervaringen wil delen. Eczeem.nl is gelanceerd om mensen met eczeem een platform te geven om eigen ervaringen te delen, een luisterend oor te vinden en om tips te ontdekken die het beste aansluiten bij het eigen type eczeem. Bovendien is het een verzamelplek voor o.a. interessante online artikelen en tweets over eczeem.

*Het onderzoek is uitgevoerd door Panelwizard onder 231 respondenten van 16 jaar en ouder die last hebben van eczeem. Met een betrouwbaarheid van 95% is te concluderen dat de steekproefuitkomst maximaal 6,4% zal afwijken van de werkelijke situatie (als alle Nederlanders in de doelgroep ondervraagd zouden zijn), augustus 2012.

Bron: Panelwizard

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen