Zorg komt met alternatief voor marktwerking in zorg

Zorg Geen Markt komt vandaag met een manifest als alternatief voor de marktwerking. Het tienpuntenplan wordt gepresenteerd door een twintigtal professionals uit de zorg en hoogleraren. Ze roepen politieke partijen op de kritiek op verdere vermarkting van de zorg ter harte te nemen en de alternatieven serieus mee te nemen met de plannen voor de komende noodzakelijke verbeteringen van de zorg.

Woordvoerder van Zorg Geen Markt en psychiater dr. Alan Ralston: “De zorg is sinds 2006 de weg van de marktwerking ingeslagen. Helaas moeten we concluderen dat de belofte dat de zorg goedkoper zou worden gelogenstraft is. Integendeel: de zorg dijt juist uit, de kosten stijgen en kwaliteit en solidariteit staan onder druk vanwege concurrentie. Bovendien hebben professionals te maken met een forse bureaucratie en zien huis professionele autonomie bedreigt. Niet voor niets wijst de overgrote meerderheid van de werkers in de zorg marktwerking af”.

In het plan wordt opgeroepen te stoppen met de concurrentie en betalen van zorg weer een publieke zaak te maken gericht op samenwerken en kwaliteit. Verder wordt onder ander voorgesteld een kwaliteitscentrum op te richten, de eerste lijn te versterken, de zorg dichterbij de mensen in de buurt te leveren en preventie hogere prioriteit te geven. Lees het tienpuntenplan hier.

Recente artikelen