Radboud pakt groot uit op Wereld Alzheimerdag

Array

Op Wereld Alzheimerdag op 21 september 2012 besteedt het Radboud Alzheimer Centrum van het UMC St Radboud uitgebreid aandacht aan dementie. Gedurende twee dagen (21 en 22 september) staan tal van activiteiten op het programma voor patienten, familie, mantelzorgers en andere belangstellenden. Ook promoveren op Wereld Alzheimerdag in Nijmegen twee onderzoekers op aspecten van de ziekte van Alzheimer.

Dementie is een hersenaandoening waarbij iemand in toenemende mate geheugenproblemen ondervindt en langzaam maar zeker volledig afhankelijk wordt van de zorg van anderen. De belangrijkste en meest bekende oorzaak is de ziekte van Alzheimer. In Nederland lijden ruim 250.000 mensen aan dementie. Dit aantal zal de komende decennia verdubbelen als gevolg van de toenemende vergrijzing in onze maatschappij.

Reden voor het Radboud Alzheimer Centrum om dit jaar uitgebreid aandacht te besteden aan de lichamelijke en sociale gevolgen van deze ziekte.

21 september 2012
Promoties
Op vrijdag 21 september om 10.30 uur heeft Emmelyne Vasse haar promotie over verbetering van de kwaliteit van psychosociale zorg bij Alzheimerpatienten in Europese landen. Ze ontwikkelde voor zorginstellingen een set indicatoren om kwaliteit van zorg te meten. Om 12.30 uur promoveert Diane Slats op de relatie tussen de hoeveelheid ‘Alzheimer’-eiwitten in de hersenen en slaap. Zij ontdekte in haar onderzoek dat de aanmaak van deze eiwitten een dag- en nachtritme laat zien. Dit veronderstelt dat slaap effect heeft op het ontstaan van de ziekte van Alzheimer of dat de ziekte effect heeft op slaapkwaliteit. Momenteel wordt onderzocht wat het effect is van slaaponthouding op deze eiwitten.


Het programma gaat om 19.30 uur verder met een filmfragmentendebat in de aula van de Radboud Universiteit aan de Comeniuslaan in Nijmegen. Senior onderzoeker Debby Gerritsen laat verschillende filmfragmenten zien waarin mensen met dementie voorkomen. Patienten, mantelzorgers en overige belangstellenden zijn van harte welkom om met elkaar te discussieren over het effect van bioscoopfilms op de beeldvorming over dementie. Marcel Olde Rikkert, geriater en directeur van het Radboud Alzheimer Centrum en Raymond Koopmans, specialist ouderengeneeskunde zijn aanwezig om hun visie te geven en vragen te beantwoorden over dementie. Na afloop kunnen bezoekers onder het genot van een drankje napraten met elkaar en met medewerkers van het Radboud Alzheimer Centrum en Alzheimer Nederland.

De kaartjes kosten 10 euro per stuk (incl. een consumptie na afloop) en zijn verkrijgbaar bij de kassa van LUX. 0900 5894636/ www.lux-nijmegen.nl

De opbrengst van de kaartverkoop komt ten goede aan het Radboud Alzheimer Fonds.

22 september 2012
Brunch mantelzorgers
Deze dag start om 10.30 uur met een gratis brunch voor vijftig mantelzorgers uit de regio. Mantelzorgers die aanwezig willen zijn kunnen zich opgeven via  e-mail: info@radboudalzheimercentrum.nl of telefonisch op 024-36 68 357. Tijdens de brunch worden tien verwen-tegoedbonnen verloot de aanwezige mantelzorgers.

Informatiemarkt
Van 12.00 tot 16.00 is in de aula van de universiteit een groots opgezette Alzheimer informatiemarkt. Diverse stands belichten elk een ander aspect van de ziekte. In de stand van de geheugenpoli kunnen de bezoekers kennismaken met testen waarmee aan te tonen is of iemand een beginnende vorm van dementie heeft. Een gezonde leefstijl met voldoende beweging en rust en verantwoorde voeding is belangrijk om het proces van dementie te vertragen of te voorkomen. Gastkok Geert Ameel, kok en entertainer bij Fun Cook-king, doet voor hoe je lekkere en gezonde hapjes bereidt. Natuurlijk mag iedereen meeproeven.

Geriater en hoogleraar Marcel Olde Rikkert houdt een presentatie over behandelopties zoals medicatie en voeding. Hoogleraar Myrra Vernooij-Dassen vertelt over psycho-sociale behandelopties.

Op de informatiemarkt kunnen bezoekers genieten van een prachtige expositie van Mona van den Berg, de gepassioneerde en maatschappelijk betrokkenhuisfotografe van het Radboud Alzheimer Centrum. Zij volgde het Radboud Alzheimer Centrum de afgelopen maanden in beeld.

Op internet is veel informatie over Alzheimer te vinden. Op de informatiemarkt is een pc-landschap ingericht, waarop interessante websites, geheugentestjes en filmpjes te bekijken zijn. Verder laten huisartsen, ergotherapeuten en zorgcentra in de regio zien wat zij patienten en hun mantelzorgers te bieden hebben. Voor bezoekers is het ook duidelijk waar ze terecht kunnen voor diagnostiek en behandeling en hoe de samenwerking tussen zorgverleners geregeld is.

Alzheimer Nederland is aanwezig met informatiemateriaal.

Film Iris
Het tweedaagse evenement wordt afgesloten om 19.30 uur in Villa Lux met de vertoning van de hartverwarmende film Iris.  Hierin te zien is hoe schrijfster en filosofe Iris Murdoch een zware strijd moet aanbinden met de ziekte van Alzheimer en hoe een sterke geest langzaam uitdooft. De film sluit aan op de film- en debatavond van vrijdagavond omdat deze film een realistisch en rijkgescharkeerd beeld geeft van dementie. Na afloop kunnen bezoekers onder het genot van een drankje napraten met elkaar en met medewerkers van het Radboud Alzheimer Centrum.

De opbrengst van de kaartverkoop komt ten goede aan het Radboud Alzheimer Fonds.

De kaartjes kosten 20 euro per stuk (incl. een consumptie na afloop) en zijn verkrijgbaar bij de kassa van LUX. 0900 5894636/ www.lux-nijmegen.nl

SMS-actie Radboud Alzheimer Fonds
Eén op de vijf Nederlanders krijgt dementie. Bijna iedereen komt er dus vroeg of laat mee in aanraking. De impact van dementie op patient en omgeving is groot. Het Radboud Alzheimer Centrum doet daarom innovatief onderzoek naar de mogelijkheden voor patient en mantelzorger om optimaal en waardig te kunnen functioneren. Daar is veel geld voor nodig. Steun de onderzoekers met €3 door op 21 en 22 september het woord Alzheimer te sms’en naar 4333.

bron: UMC st Radboud

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen