Kind met buikpijn krijgt te vaak laxeermiddel

Array

Kinderen met buikpijn krijgen regelmatig laxeermiddelen of maagzuurremmers voorgeschreven door de huisarts, terwijl het maar de vraag is of dat noodzakelijk is.
Het Nederlands instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg (Nivel) bekeek hoe vaak deze medicatie werd voorgeschreven en constateerde dat het ook gebeurde terwijl het mogelijk helemaal niet nodig is.

De richtlijn voor huisartsen adviseert alleen maar laxeermiddelen voor te schrijven als de kinderen last hebben van obstipatie. Het is namelijk onvoldoende bewezen dat die middelen effectief zijn bij andere klachten.
Advies
”Het advies dat wij met dit onderzoek aan huisartsen geven is dat ze meer voorlichting aan ouders en kinderen geven over buikpijn”, zegt Nivel-onderzoeker Irina Stirbu-Wagner. ”We weten niet waarom huisartsen laxeermiddelen voorschrijven, misschien omdat ouders niet tevreden zijn met alleen maar voorlichting of voor de zekerheid?”

Het gebruik van deze medicatie is niet per se gevaarlijk voor het kind, zegt Stirbu-Wagner. ”Maar het blijft een geneesmiddel en onnodig gebruik is niet goed.”

Ieder jaar komt ongeveer een op de 20 kinderen bij de huisarts met buikpijn. Bij bijna alle kinderen zijn de klachten na één consult over. Slechts een enkeling wordt doorverwezen naar het ziekenhuis, zo blijkt uit het onderzoek.

bron: NU nl

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen