IGZ geeft cardioloog bevel direct te stoppen en dient tuchtklacht in

Array

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) beveelt de Amsterdamse cardioloog Bialoglowski om per direct zijn werkzaamheden als cardioloog te stoppen. Bialoglowski levert geen verantwoorde zorg en werkt niet volgens de richtlijnen van de eigen beroepsgroep. De inspectie bereidt met spoed een tuchtklacht voor tegen Bialoglowski.

In april 2011 heeft de inspectie aan Bialoglowski laten weten dat er grote zorgen zijn over de kwaliteit van zijn zorg. De cardioloog heeft toen te kennen gegeven direct te stoppen met zorg aan (potentieel acute) patienten. Per 1 maart 2012 zou Bialoglowski zijn hele praktijk beeindigen. Tijdens onaangekondigde bezoeken heeft de inspectie vastgesteld dat de praktijk inderdaad gesloten was.

Naar aanleiding van een melding op 7 september van de Nederlandse Vereniging voor Cardiologie (NVVC) dat Bialoglowski weer praktijk zou houden, heeft de inspectie dezelfde dag onderzoek ingesteld. De inspectie trof een chaos aan in zijn praktijk. Zo lagen er stapels dossiers, losse documenten met patientengegevens en uitkomsten van onderzoeken zonder vermelding van NAW-gegevens van de patient. Uit ondermeer het afsprakenboek bleek dat de cardioloog toch weer patientencontact heeft gehad, ondanks zijn eerdere toezeggingen aan de inspectie. Ook heeft hij cardiologische onderzoeken uitgevoerd zoals het maken van ECG’s en recepten uitgeschreven. Bij dit voorschrijven consulteerde Bialoglowski geen patientendossiers en legde hij de voorschriften niet vast in dossiers.

Verder heeft Bialoglowski de continuïteit van de zorg voor zijn patienten niet geregeld, zijn patientendossiers zijn niet toegankelijk voor collega’s en er ontbreekt een officiele samenwerkingsovereenkomst met het nabijgelegen VUmc. De raad van bestuur van VUmc sluit een dergelijke overeenkomst uit nu de NVVC de praktijk niet heeft goedgekeurd.

De inspectie legt een bevel tot staking van de praktijk op en bereidt nu met spoed een tuchtklacht voor. Het bevel duurt in ieder geval totdat de tuchtrechter een uitspraak heeft gedaan.

Bron: IGZ

Meer informatie

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen