Verbetering diagnostiek bij invasieve Candida infecties

Array

Frans Verduyn Lunel belicht in zijn promotieonderzoek de epidemiologie en diagnose van invasieve Candida infecties. Candida is een gistsoort die gewoon op huid en slijmvliezen kan voorkomen. Bij mensen met verminderde afweer kan Candida in de bloedbaan terechtkomen en van daaruit andere organen infecteren. Candida albicans was in Nederland gedurende de periode 1996-2001 de meest voorkomende verwekker van deze invasieve Candida infecties. In die tijd was er geen toename in resistentie tegen antischimmelmiddelen.
Aanvullend onderzocht Verduyn Lunel het gebruik van biomarkers – stoffen die vrijkomen bij de infectie of antistoffen daartegen – bij patienten na een beenmergtransplantatie. Zijn onderzoek toont aan dat infecties kunnen plaatsvinden voordat klinische symptomen optreden. Toepassing van biomarkers in hersenvloeistof lijkt zinvol bij het vaststellen van een infectie van het zenuwstelsel door Candida. Het stadium van de behandeling van de onderliggende aandoening blijkt echter van invloed op de testprestaties van de biomarkers. Met deze kennis kan de diagnostiek van invasieve Candida infecties verder verbeterd worden.
Biografie
Frans Verduyn Lunel (Amsterdam, 1960) studeerde Geneeskunde in Amsterdam. Bovenstaand onderzoek verrichtte hij op de afdeling Medische Microbiologie van het UMC St Radboud, binnen het onderzoeksinstituut Nijmegen Institute for Infection, Inflammation and Immunity. Sinds 2008 is hij werkzaam als arts microbioloog/viroloog in het UMC Utrecht.

Frans Verduyn Lunel promoveert op 19 september.

Bron: RU

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen