Clevy introduceert hoofdtelefoons die jeugdige gehoorschade tegen gaan

Array

Gehoorschade onder jongeren komt op steeds jongere leeftijd voor. Daarom is het belangrijk om jongeren al vroeg te waarschuwen voor de gevaren van luisteren naar luide muziek. Die conclusie uitte de Nederlandse Vereniging voor Keel-, Neus- en Oorheelkunde onlangs.

Op dit moment is bekend dat ongeveer een half miljoen van de jongeren tussen de 16 en 30 jaar te kampen heeft met blijvende gehoorschade. Per jaar zouden hier nog eens 25.000 jongeren bij komen. Naast een verminderd gehoor, is ook de bekende “piep in de oren” (Tinnitus) een veel voorkomende vorm van gehoorschade die vaak zelfs permanent van karakter kan zijn. Een van de veroorzakers hiervan is het feit dat muziek op MP3 spelers of andere draagbare apparaten vaak veel te hard wordt afgespeeld.

Het Groningse BNC Distribution, bekend als producent van het Clevy Keyboard, heeft met de Clevy Headphone en Earphone een antwoord gevonden op dit probleem. Deze hoofdtelefoons zijn in hun geluidsuitstoot beperkt tot maximaal 85 decibel, volgens audiologen de grens waar boven relatief eenvoudig gehoorschade kan ontstaan. Door kinderen deze hoofdtelefoons, die bovendien ergonomisch aan de vorm van een kinderhoofd zijn aangepast, te laten dragen in plaats van de conventionele modellen hoofdtelefoons kan een belangrijke oorzaak van vroegtijdige gehoorschade in de kiem worden gesmoord.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen